• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb expanzióra készül a Hungaropharma

Lapszemle 2021.06.15 Forrás: vg.hu
Újabb expanzióra készül a Hungaropharma

Nem állhattunk le egy percre sem, hiszen akkor a gyógyszerellátás sérült volna.

Tavaly 23 milliárd forinttal növelte árbevételét a gyógyszer-nagykereskedelmi cég, de az eredményessége nem alakult ennyire pozitívan, a pandémia miatti védekezési stratégia ugyanis jelentős többletkiadásokat generált – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Milyen feladatai adódtak a pandémia idején a Hungaropharma Zrt.-nek?

Az elmúlt év elején – ugyanúgy, mint a legtöbb vállalkozásnak – váratlanul olyan kihívásokkal kellett szembesülnünk, amilyenekkel korábban nem találkoztunk. Amikor Kínában megjelent a vírus, már akkor elkezdtünk azzal foglalkozni, hogy a gyógyszer-nagykereskedelemnek milyen szerepe lehet ebben a helyzetben. A gyógyszer alapanyagok 60-70 százaléka Kínában készül, ezért arra fókuszáltunk, hogy a pandémia ideje alatt is biztosítani tudjuk a zökkenőmentes gyógyszerellátást. Féltünk, hogy elakadnak a szállítások, de szerencsére nagyobb hiány nem alakult ki, csupán lassabban, öt-tíz nappal később érkeztek meg a gyógyszerek. A tavaly márciusi nagy gyógyszerfelvásárlási láz után folyamatosan biztosítottuk a patikák és a fekvőbeteg-ellátó intézmények számára is a gyógyításhoz szükséges termékeket. A vakcinafejlesztés elindulásakor pedig a vakcinatárolás, valamint az oltóanyag-szállítás tárgyi feltételeinek és minőségbiztosítási szempontjainak a kialakításán dolgoztunk. Ez a kollégáink rugalmassága és elkötelezettsége nélkül nem ment volna. A gyógyszerész partnereink is együttműködők voltak, akkor is, amikor a biztonságos és igazságos gyógyszerellátás biztosítása miatt rövid ideig dobozszámkorlát-rendszert kellett bevezetnünk.

Nagyrészt a Hungaropharma valósította meg a vakcinaszállítást Magyarországon. Azért, mert önök tudták a megfelelő technológiát biztosítani a védőoltások szállításához?

Ennek több oka van, közülük is elsősorban a felhalmozott tapasztalat. Korábban is mi voltunk a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oltóanyag-disztribúciós partnere, hiszen évek óta a Hungaropharma adta a legjobb ajánlatokat és nyerte el a tendereket, mi szállítottuk ki a kötelező védőoltásokat a háziorvosoknak és a házi gyerekorvosoknak. Másodsorban a szektorban egyedüliként mi rendelkeztünk a speciális (mínusz 18 Celsius-fok alatti) tárolási igényű készítmények nagykereskedelmi engedélyével. A harmadik ok pedig az együttműködési szándékon túlmutató partnerségi viszony, hiszen a pandémia kitörése után folyamatosan együtt dolgoztunk az NNK-val, hogy ha lesz vakcina, meg tudjunk felelni a kihívásoknak. Ezek közül a legismertebb a mínusz 60–90 Celsius-fokon való vakcinatárolás feltételeinek megteremtése. Abban az időszakban szereztük be az ultra low temperature – ULT-nek nevezett – hűtőszekrényeket, amelyek a mínusz 80 Celsius-fokos tárolás mellett képesek a mínusz 15–25 Celsius-fokos tartományban történő tárolásra is. A tíz hűtőszekrényből kettő a Hungaropharma tulajdona, nyolc az NNK-é, ezek a speciális fagyasztók összesen százmillió forintba kerültek. (...)

Most tizenegy leányvállalata van a HPH-nak. Várható idén, hogy tovább bővítik a partnercégeik számát?

A HPH mára vállalatcsoporttá fejlődött: az egészségügy számos területén, a nagykereskedelem, a gyógyszertári és orvosiszoftver-fejlesztési piacon, valamint a patikamenedzsment területén is jelen vagyunk. És igen, vannak olyan vállalatok, amelyek felé szívesen terjeszkednénk, de erről most többet nem árulhatok el.

Legolvasottabb cikkeink