• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A migráció és az oltásellenesség veszélyes kombináció

Lapszemle 2019.03.09 Forrás: magyarnemzet.hu
A migráció és az oltásellenesség veszélyes kombináció

Az oltásellenesség és a migráció egymást erősítő veszélyeire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

A WHO szerint ismét járványos méreteket ölthetnek olyan rég legyőzöttnek hitt, vakcinával egyébként megelőzhető megbetegedések, mint a kanyaró vagy a torokgyík - írta a magyarnemzet.hu.

Az Európába érkezett migránsok és menekültek egészségügyi állapotát elemző kiadványukban azt írják, hogy a menekültek és a bevándorlók egészségügyi kockázatot jelenthetnek a célország lakosságára nézve, de ez – legalábbis a védőoltással megelőzhető betegségek esetében – akkor igaz, ha a befogadó országban nem megfelelő a lakosság védettsége. A kanyaróhoz, a szamárköhögéshez vagy a torokgyíkhoz (diftéria) hasonló, Európában már alig ismert fertőző betegségek terjedése kivédhető, újjáéledése megelőzhető, ha a fogadó országok állampolgárai megkapták a szükséges védőoltásokat, illetve ha az érkezők is részesülnek azokban – mutatnak rá a WHO szakemberei.

Ez utóbbi azért különösen fontos, teszik hozzá, mert jellemzően nincsenek információk arról, hogy egy bevándorló mikor és milyen oltást kapott. Az egészségügyi ellátás alacsony szintje, illetve a rossz életkörülmények miatt ugyanakkor a migránsok eleve sebezhetőbbek lehetnek a fertőző betegségekre. Az Egészségügyi Világszervezet ezért sürgeti, hogy a nemzeti immunizációs ütemtervek alapján az oltási dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók is kapják meg a legmodernebb alapvakcinákat. A ­2017-es WHO-felülvizsgálat megállapítása szerint ilyen program a régióban csak néhány tagállamban létezett.

A menekültek mintegy negyede gyerek, de a feltételezések szerint közülük háromszor annyian nincsenek beoltva például kanyaró ellen, mint ahány német gyerek. A helyzet hasonló Olaszországban és Spanyolországban. A WHO adataiból az is jól látszik, hogy Szíriában például a polgárháború nyomán a korábbi több mint nyolcvan százalékosról ötven százalék alá esett az átoltottsági arány, amit mostanra sikerült 59 százalékra feltornázni. De Euró­pába olyan országokból is rendszeresen érkeznek migránsok, ahol egy másik, védőoltással megelőzhető megbetegedés, a diftéria is járványos méretekben fordul elő.

A WHO statisztikái szerint 2017-ben Európából kicsivel több mint 25 ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, ehhez képest 2018-ban több mint 82 ezret, az emelkedés tehát több mint háromszoros. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink