• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A migrén népbetegség, rengeteg érintett mégsem kap segítséget

Lapszemle 2023.08.12 Forrás: wmn.hu
A migrén népbetegség, rengeteg érintett mégsem kap segítséget

Az optimális az lenne, ha a fejfájás-ambulanciák egyikére menne a beteg, de a neurológusok és a háziorvosok is segítenek.

A lakosság 12-15 százalékát érinti, mégsem kap elég figyelmet a migrén. Rengeteg szenvedő beteg – akik között kétszer annyi a nő, mint a férfi – pedig segítséget nem kap. Sőt, sokan azt sem tudják, hogy ami épp gyötri őket, az nem más, mint a migrénes fejfájás. Mi történik egy migrénes ember agyában? Honnan tudható, hogy érintettek vagyunk? Mi indítja be a migrénes rohamokat? Miért nem szabad arra várni, hogy „majd elmúlik”? Milyen hatóanyagok állnak a gyógyítók rendelkezésre? Lehet-e életmóddal, megfelelő táplálkozással megelőzni a migrénes fejfájást? Ezekről és más fontos tudnivalókról kérdezte dr. Párdutz Árpád neurológust, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának docensét a wmn.hu.

Gyerekkorban mennyire jellemző a migrén előfordulása?

P. Á.: Inkább a serdülőkor után jelentkezik, de előfordul gyerekkorban is. A gyerekkori migrénekre az jellemző, hogy nem annyira tiszta a tünettan, mint a felnőtteknél. A fejfájás esetleg rövidebb ideig tarthat, illetve többször jelentkeznek más, átmeneti jelenségek, hányás például fejfájás nélkül, szédülés stb. A gyerekkori migrének esetében a fiúk és a lányok aránya egy az egyhez még. A problémát nem szabad bagatellizálni, a gyerekek is szenvednek, tehát orvoshoz kell fordulni.

Itt jegyzem meg, hogy van egy alapszabály: minden migrénes rohamot kezelni kell!

Ez olyan egyszerűnek hangzik, de azt látjuk, nem valósul meg. Sokszor azt mondják a laikusok: „majd elmúlik”. Aztán a betegek borzalmas állapotba kerülnek a két-három napig is elhúzódó rohamok alatt. Senkit nem lenne szabad hagyni szenvedni. Az optimális az lenne, ha a fejfájás-ambulanciák egyikére menne a beteg, de a neurológusok és a háziorvosok is segítenek.

Miért nem megy orvoshoz sok migrénes ember?

Egy részük nincs is tisztában azzal, hogy migrénje van. Hogy honnan tudhatja valaki, hogy migrénje van? Nagyon fontos, hogy visszatérő fejfájásokról beszélünk, a fejfájások között tünetmentes az illető. A fájdalom közepes vagy nagyon erős, általában féloldali, lüktető, és a fizikai aktivitás fokozza. A betegeknek hányingerük lehet, hányhatnak, valamint érzékenyek lehetnek fényre, hangra. A migrénes roham tipikus esetben négytől hetvenkét óráig tart.

Ha önhöz fordul valaki migrénnel, akkor melyek azok az alapvizsgálatok, amelyeket meg kell csinálni, mielőtt elkezdődik a terápia?

Típusos esetben, ha nincs olyan tényező, ami riadalomra ad okot, és fiatal emberről van szó, akkor nem szükséges semmilyen extra vizsgálat.

Még egy agyi MR-vizsgálat se?

Csak abban az esetben, ha a migrén diagnózis nem biztos, és felmerül, hogy esetleg valami más agyi betegség okozza a fejfájását. De őszintén szólva a migrénes tünettan nagyon típusos, ritka, hogy más betegség okoz ilyen jellegű panaszkört. Ez egy elsődleges fejfájásbetegség. És nincs jelenleg mérhető biológiai markere. Mint, mondjuk, a cukorbetegségnél a magas vércukorszint.

Tehát, ha vennének tőlem vért, amikor migrénem van, nem tudnák megmondani a vérképemből, hogy épp nagyon rosszul vagyok?

Nem, a vérteszt arra lehet jó, hogy kizárjam, hogy egyéb más gond van-e, ami esetleg valamilyen úton-módon kapcsolatba hozható az ön fejfájásával.

Megelőző terápia és gyakori kérdések-válaszok a migrénről a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink