• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

SZABADSÁGON 2023/2.

Egészségpolitika 2023.08.12 Forrás: Weborvos Szerző:
SZABADSÁGON 2023/2.

Jegyzetírónk elhatározta: idén is megpróbál pihenni és feltöltődni. Ám olvasóink nem maradnak egészségügyi gondolatok nélkül…

Tavaly augusztusban annyira jólesett jegyzetírónknak a szabadság, hogy elhatározta: idén is megpróbál pihenni és feltöltődni. Ám olvasóink nem maradnak egészségügyi gondolatok nélkül… Csupán annyit tettünk, hogy végigolvastuk az elmúlt évben írt jegyzeteket, onnan idézünk néhány gondolatot, és természetesen hozzáférést adunk az eredeti cikkhez. Alapélményünk: minden gondolat aktuális, még ma is!

1. VALÓSÁG VAGY KISZIVÁROGTATÁS?

Csak ülök, mint „Rozi a moziban” és figyelem a hazai médiumokat. Időm van, mint pelyva, hiszen pár napja önkéntes COVID-karanténban senyvedek (részvéttáviratokat nyugodtan lehet mellőzni, négy Pfizer oltás után, nevetségesen kevés tünettel). Igyekszem nem sokat hízni, a szaglásom se ment el, sajnos az étvágyam se. Mivel azt olvastam, hogy az intenzív szellemi munka sok kalóriát éget el, akkor nosza, olvassunk, nézzünk, hallgassunk, gondolkodjunk!

Jönnek a reformok

Lassan két hónap óta „sírdogálok” a jegyzeteimben, hogy Takács államtitkár többször, több rendezvényen mindenféle reformokat ígért az egészségügyben, és soha se felejtette el hozzátenni „csak veletek egyeztetve”. A tervek publikálása egyre csak késik…

Közben volt itt mindenféle hír, csak egészségügyi alig. Látom a szakportálokat, hogy a szerkesztők „véres verítékkel” próbálnak híreket összekaparni. Ilyenkor minden hírmorzsa, COVID-ról, eredményes reanimációról, kisebb-nagyobb működési zavarokról felértékelődik, és a publicisták, a jósok és megmondóemberek is csak a fantáziájukból élnek. Bevallom, néha én is.

És akkor, október 2-án, 18:47 perckor, a vasárnap esti csendben „megszólalt” egy szakportál és elkezdte ismertetni a Belügyminisztérium vélelmezhető egészségügyi reformterveit. Hamarosan elkezdtek hívogatni a barátaim, láttad-e, és mit gondolsz? Látni láttam, válaszoltam, de egyelőre körülbelül azt gondolom, mint az öreg székely, aki először látott teknősbékát: „ez vagy valami, vagy megy valahova.”

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/valosag-vagy-kiszivarogtatas-276079

2. ŐSZIKÉK

Arany Jánostól „csórtam” ezt a kedves címet. Életkoromnak is megfelel. Az őszike ismertebb neve: őszi kikerics. Szép, színes egyedei, ha beterítenek egy mezőt, gyógyítják az őszi depressziót. Ide írom a latin nevét is: colchicum autumnale. Ugye ismerős? Sejtosztódást gátló hatása régen ismert, de meglehetősen toxikus. Ma is kutatják, hátha igazi gyógyszer válik belőle.

Addig fogom használni, amíg ki nem derül a kormány egészségügyet alakító-reformáló szándékának hiteles dokumentációja. Persze, addig is lesz miről írni, mert szeretett egészségügyünkben bőségesen van miről elmélkedni.

Szolgálati közlemények

1. „Brüsszelben” sikerült elérni, hogy kimaradjunk a gázár-szankciók politikai Pandora szelencéjéből, és így talán nem lesz veszélyben a téli-tavaszi létezésünk, fűtésünk, mosásunk, alapvető higiénés szükségleteink ellátása, és meleg ételre is számíthatunk.

2. A szerdai maratoni kormányülésen, ahol a brüsszeli tárgyalásokra készültek, nem kerülhetett napirendre az egészségügy témája.

XXVIII. Magyar Egészségügyi Napok

A szerdai kormányülésnek van egy folyománya: a kormány képviselői nem vettek részt a XXVIII. Magyar Egészségügyi Napokon. Ezért kicsit szomorú vagyok, mert ugyan nem hirdethettek eredményt, de meghallgathatták volna az egészségügyi szakmai és érdekvédelmi szervezetek vezetőit, akik szakterületük gondjait, megoldandó és megoldható problémáit listázták.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/oszikek-276305

3. BOLDOGABBAT!

Rohanó világunkban sokan, sokszor csak ezzel a szóval intézik el a hagyományos jókívánságot. Talán nem udvariatlanság, hiszen ez kirobbanó erővel fejezi ki a lényeget: nagy szükségünk lenne a korábbinál boldogabb Karácsonyra, majd Újesztendőre.

Ez a Karácsony most nem az a Karácsony lesz

Ez most nem a megnyugvás ünnepe, nem a zavartalan megpihenés időszaka. Környezetünkben háború zajlik. Próbálunk kimaradni, de a hatásai utolérnek. Amint az aggodalom és a szorongás is, hiszen, ha egy-két őrült, aki azért még szabadlábon kóricál, meggyújtja a kanócot, ez a tökéletlen világ képes lángra lobbanni. Lesz-e elég energiahordozó és élelmiszer, hogy kihúzzuk tavaszig, és ha lesz, ki tudjuk-e fizetni? Lesz-e újabb járványhullám és tudunk-e hatásosan védekezni? Mit bír ki még a magyar egészségügy és hogyan fog változni?

Mi kerül a magyar egészségügy karácsonyfája alá?

A gazdaság küszködik, ellentétes hatások között vergődik, de az eredmény meglehetősen válságos. Nem akarok számháborúba bonyolódni ennek mértékét illetően, de ha miniszterelnök úr szerdán azt mondja, hogy egy év múlva célul tűzzük ki az egyszámjegyű inflációt, akkor az most biztosan kétszámjegyű. Márpedig ez „eszi” az emberek jövedelmét. Ráadásul nem egyformán és nem lineárisan, hanem fogyasztói kosaranként eltérően. Ezért hatásosan és szelektíven csak célzottan lehet vele harcolni.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/boldogabbat-277315

(Nyitókép: Amberg József (1890-1972): A Rókus kápolna és kórház. Budapest, 1956. november 11. Akvarell) 

Legolvasottabb cikkeink