• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A milliók sem csábítanak háziorvosnak

Lapszemle Forrás: mno.hu

A helyzet a tavalyinál is rosszabb, pedig akkor is csupán 25 orvos kötötte meg a támogatási szerződést.

A betegek és a kormány reményeivel ellentétben idén sem volt elég sikeres az üres körzetekbe háziorvosokat toborzó letelepedési és praxisjogvásárlási támogatás, pedig akár 10 millió forintot is kaphatnak azok, akik tartósan betöltetlen körzetben vállalnak praxist. Néhány napja lejárt a pályázati határidő, és mint megtudtuk: mindössze 23 orvos igényelte a tartósan – legalább hat hónapja – betöltetlen körzetek esetén kérhető letelepedési támogatást, miközben jelenleg 280 ilyen körzet található az országban – írja a Magyar Nemzet – online.

A helyzet a tavalyinál is rosszabb, pedig akkor is csupán 25 orvos kötötte meg a támogatási szerződést. A legfrissebb adatok szerint közülük jövőre kilencen 6 millió forinttal a zsebükben kezdhetik meg új munkájukat egy leg¬alább egy éve betöltetlen praxisban. 7 orvos 7 millió forintot kap azért, mert 24 hónapja ellátás nélkül maradt körzetet vállalt. Egy-egy orvos pályázott sikeresen nyolc-, illetve 9 millió forintra, ők három, valamint négy éve üres praxist töltenek be. A legalább öt éve üres körzetek esetében adható maximális, 10 millió forintra 5 orvos pályázott sikerrel. Így összesen 170 millió forintos támogatást oszt szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ami az 500 millió forintos keretösszeg mindössze 34 százaléka.

A friss adatok szerint némileg jobb a helyzet, ha a praxisjogvásárlási támogatást vizsgáljuk, erre ugyanis 57 pályázat érkezett, és a 250 millió forintos keretből 209 millió forintot használtak fel. E támogatás esetében nem szükséges, hogy az orvos tartósan betöltetlen körzetben vállaljon munkát. A legtöbben – 45 orvos – a maximálisan kérhető 4 millió forintot igényelték, de akadtak olyanok is, akiknek csupán 1,4 vagy 1,1 millió forintos támogatásra volt szükségük ahhoz, hogy praxistulajdonosok lehessenek.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke elmondta: a támogatás általában be is árazza a praxisokat, ha valaki a maximálisan igényelhető, 4 millió forintos támogatást igényli, akkor általában ennél nem fizet többet az eladónak. Kitért rá, hogy egy kisebb méretű praxis esetében is legalább 8 millió forint volna a piaci ár, ám ezt szinte soha nem kapják meg a házi¬orvosok a praxisukért. A szervezet elnöke úgy véli, már az is jó alkunak számít, ha a praxis értékének felét kialkudják.

Az államtitkárság közleménye a témáról