• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A minőségi munkának nagyon komoly költségvonzata van

Lapszemle 2023.06.29 Forrás: atv.hu
A minőségi munkának nagyon komoly költségvonzata van

„A kórházigazgató leváltásának az ügye is azt mutatja, hogy a vezetési stíluson is változtatni kellene..."

Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás – erről beszélt a Népszava beszámolója szerint Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. Szondi Zita szerint a jelenlegi közellátás fenntartásához elegendő lenne a KSH által nyilvántartott, és a rendszerben dolgozó mintegy 39 ezer orvos, ha valamennyien teljes munkaidőben az állami intézményekben gyógyítanának. Az egy nagyon régre nyúló vita, hogy van-e elegendő orvos a rendszerben, de a magyar kormány álláspontja szerint van. Többek között ezekről a kérdésekről beszélt Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Dr. Rajháthy Beatrix, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV Start című műsorában.

A ,,legforróbb" témára, a várható védőnői felmondásokra felelve Soós Adrianna úgy reagált, hogy remélhetőleg sikeresen meg tudnak egyezni azzal kapcsolatban, hogy a védőnők juttatása ne csökkenjen, hiszen nélkülük gyakorlatilag üzemeltethetetlenné válnak a kis közösségek. ,,Ez ismét egy rosszul előkészített intézkedés, mert a kórházak keretében ha van egy jó mentor vagy középvezető, aki összefogja a védőnőket, akkor annak lehetnek szakmai előnyei, az azonban semmiképpen sem elfogadható, hogy anyagi szempontból hátrányba kerüljenek" – fogalmazott a FESZ elnöke, hozzátéve, hogy az önkormányzatoknak pedig továbbra is támogatnia kellene a védőnőket, a munkáltatótól függetlenül.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben van igaza az OKFŐ főigazgató-helyettesének, Rajháthy Beatrix úgy felelt, hogy a 100 főre jutó orvosszám a rendszerváltás óta nem változott, ami változott és ami problémát okoz, az az orvos hasznos munkaideje. A minőségi munkaidő nem jelenik meg a rendszerben, a blokkolóóra pedig nem old meg semmit – tette hozzá. „Az államtitkár úr korábban kijelentette, hogy az orvosok elvesztették a munkakedvüket a hálapénz elvesztése miatt: ha most minden orvos ,,újra megtalálná a munkakedvét", az azzal járna, hogy az eszközigény sem lenne finanszírozható. Egy modern műtétnél egy ládányi egyszer használatos holmi megy a veszélyes hulladékok közé. A minőségi munkának nagyon komoly költségvonzatai vannak, eszköz, anyag és munkaidő szempontjából, és ezt nem kezeli a rendszer" – magyarázta Rajháthy Beatrix.

Soós Adrianna szerint a lakosság korösszetételét is figyelembe kellene venni, hiszen több orvosra van szükség egy olyan településen, ahol többen vannak hatvan év felett. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy több olyan beavatkozás is történt a rendszerben, amelytől az orvosok csak frusztráltabban lesznek, tehát aki teheti, inkább elmegy a magán szférába. „A kórházigazgató leváltásának az ügye is azt mutatja, hogy a vezetési stíluson is változtatni kellene: annak is fontos szempontnak kellene lennie, hogy egy vezető, hogy bánik a beosztottakkal" – vélekedett a FESZ elnöke, hozzátéve, hogy emellett sokan vannak 65 év felett az orvos kollegák, sőt, a bérekben az sem mutatkozik meg, ha valaki az átlagosnál stresszesebb területen dolgozik.

További részletek az atv.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink