• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A MOK elnöke volt a Táltosképző vendége

Lapszemle Forrás: MGYK-Online

Egy ország akkor lehetne sikeres, ha a szakmai kérdésekre szakemberek adnának választ.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt a Magyar Gyógyszerészi Kamara fiatalokat a közéleti szerepvállalásra felkészítő rendezvénysorozatának, a Táltosképző március 18-i vendége - számolt be a rendezvényről a kamara honlapja.

Dr. Éger István – aki immáron 13. éve, negyedik ciklusban vezeti az orvosi kamarát – előadását gratulációval kezdte, mondván, hogy „Hankó elnök úr ezt meg tudta csinálni" – értve ez alatt a fiatalokat a közéleti szerepvállalásra felkészítő rendezvénysorozat létrehozását, ami nekik ez idáig még nem sikerült, noha nagy szükségük lenne rá. A következőkben kiemelte, hogy első megválasztása után, 2003. augusztusban az első útja az MGYK-hoz vezetett. „Fogjunk össze" – ez volt a célja – és azóta is abszolút pozitívnak ítéli az együttműködést a két szervezet között, holott a harmadik gyógyszerészkamarai elnökkel működik együtt.

Dr. Éger István beszélt a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) létrehozásáról, ami az ő nevéhez fűződik elsősorban. Ez „elég hektikus történet" – hangzott el. „Akkor azt hittem, ha valami szakmailag helyes, akkor a politika majd azt mondja rá, hogy igen". Ma már azonban tudja, hogy a politikai gondolkodásmód más, mint a civileké. Azonban változatlanul úgy látja, hogy egy ország vezetését szakpolitikai elvekre kéne alapozni, és ez nem valósult meg a mai napig. Egy ország akkor lehetne sikeres, ha „a szakmai kérdésekre szakemberek adnának választ". Más szakmákban is sokan lelkesen, „ingyen és bérmentve" adnák a tudásukat ehhez, anélkül hogy kormányt akarnának buktatni. A NEK munkája 2004 márciusában kezdődött el, de az aktuális kormány képviselője először csak 2015-ben vett részt a NEK összejövetelén.

Az előadás elhangzása után lehetőség nyílt kérdések feltételére. Volt, aki az orvosok közt fennálló ellentétekkel kapcsolatban fogalmazta meg kérdését. Dr. Éger elmondta, a magán- és a közfinanszírozott orvosok között van a legkevesebb konfliktus, inkább a különböző ellátási szintek között tapasztalhatók differenciák. Kiemelte, a hatalom soha nem egységben fejleszti a rendszert, noha erre lenne szükség. Szóba kerültek a generációs problémák is. Egy másik kérdésre adott válaszában az orvoskamara elnöke hangsúlyozta, az egészségügy helyzetén csak fiskális alapon nem lehet változtatni, és ami még fontosabb: az egészségpolitikában nem lehetne négyéves választási ciklusokban gondolkodni. A teljes beszámoló