• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A munkát választanák az idős orvosok?

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

A szegedi klinikák orvosai között vannak, akik már a 70. életévüket is betöltötték.

Mint az már köztudott, júliustól megszűnik a dupla ellátás az állami szférában. A szigorítás a korábbi ígéretekkel ellentétben az orvosokat és a tanárokat is érinti. Orbán Viktor tegnap azt ígérte: az idős orvosokat béremeléssel kompenzálják majd, hogy ugyanannyit vigyenek haza, mint most, amikor a keresetük mellé a nyugdíjukat is megkapják. A részleteket a következő hónapokban dolgozzák ki - nyilatkozta Szócska Miklós. Régóta köztudott, hogy az egészségügyi ellátórendszer a nyugdíjasok nélkül összeomlana. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban elmondta: a járóbeteg- és kórházi ellátásban a nyugdíjkoron túli dolgozók aránya közel 22 százalék, több mint hétezren vannak. Több intézményben is megerősítették: nélkülük nem tudnák kiállítani az ügyeletet, de a műtéti beosztásban is stabilan számíthatnak rájuk - járta körül a nyugdíj vagy fizetés kérdését a Delmagyar.hu

Sok intézményben azonban eddig sem alkalmazottként dolgoztak az idős szakemberek, önkéntes segítőként pedig ezután is ugyanúgy a klinikák kötelékében tudnak maradni, mint eddig.
De ha nem lenne ez a kiskapu, a többség vélhetően akkor is a munkát választaná és nem a nyugdíjas létet. Tarjányi János legalábbis így gondolja: a különböző pótlékokkal ugyanis többet tud hazavinni, mint amennyi az öregségi juttatás lenne. A 66 éves klinikai főorvos 62 évesen ment nyugdíjba, 3 évig ezzel párhuzamosan közalkalmazottként tovább dolgozott. Azt mondja, biztosan nagy érvágás lett volna, ha ezt a lehetőséget elveszik tőle.

Mivel a klinika szabályzata szerint 65 év felett már nincs lehetőség a további alkalmazásra, azóta önkéntes segítőként végzem gyakorlatilag ugyanazt, mint eddig. És nemcsak a pénz miatt: megszoktam, hogy 42 éve bejárok ide, jó a légkör, és szeretem a munkámat – nyilatkozta Tarjányi János.

A szegedi klinikák orvosai között vannak, akik már a 70. életévüket is betöltötték. A tanszékvezetők véleménye ugyanis, hogy a 65 év meglehetősen merev határ. Egy orvos ugyanis még nyugdíjazása után is évekig képes teljes értékű munkaerőként részt venni a gyógyításban. Őket kivenni a rendszerből tehát szakmailag sem támogatható döntés

Legolvasottabb cikkeink