• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rövidülhetnek végre a várólisták

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Több mint hatmilliárd forintos pluszforrásból csökkentenék az egészségügyi várólistákat országos szinten.

Ebből az összegből közép-, sőt hosszútávon is kezelhetővé válna a várakozási idő. Megyénkben jellegéből adódóan a Szolnoki MÁV Kórházban a leghosszabbak a várólisták. A mozgásszervi kórházban végzik ugyanis a csípő- és térdprotézis műtétek többségét. Tavaly épp a várólisták csökkentése érdekében kaptunk plusz finanszírozást, melyből az eredetileg tervezett mellett hatvan olyan operáció elvégzésére nyílt lehetőség, amely már nagyon régóta halasztódott – emelte ki dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos. Információink szerint – folytatta a szakember - most újabb hat és fél milliárdot fordít az egészségügyi kormányzat a várólisták rövidítésére, ebből egy milliárdot a 2013 előtt felvett időpontokra szánnak. Szerencsére ilyen nálunk már nincs, így ebből a pénzből biztosan nem kapunk – írja a Szoljon.hu portlálja.

Úgy vélem, a további 5 és fél milliárd forint elegendő lehet arra, hogy közép-, illetve hosszútávon is elviselhető mértékűvé csökkenjen a várakozási idő országszerte. Nálunk az a cél, hogy a fél éven belül időpontot tudjunk adni a műtétre szoruló pácienseinknek. Jelenleg ugyanis csípőprotézis esetében 9 hónap, míg térdprotézisnél 17 hónap az átlagos várakozási idő a kórházunkban – részletezte dr. Rudner Ervin.

A karcagi Kátai Gábor Kórházban a fekvőbeteg háttérrel rendelkező műtéti szakmák közül az aktív ágyszámnak, a műtőkapacitásnak és nem utolsó sorban a szakmai létszámnak köszönhetően a traumatológián, valamint a szülészet-nőgyógyászaton 1-2 hét, a sebészeten pedig mindössze 1 hét az átlagos várakozási idő – mondta el Nagyné László Erzsébet főigazgató. Az egynapos sebészeti – fekvőbeteg háttérrel nem rendelkező – szakmák esetében jelenleg az átlagos várakozási idő a fül-orr-gége gyógyászati műtéteknél 2 hét, a szemészeti beavatkozásoknál pedig, a közreműködő részvételével biztosított ellátásból adódó hetente egy műtéti nap miatt egy hónap.

A megyei Hetényi Géza kórházban a korábbi helyzetnek megfelelően jelenleg is szürkehályog-műtétre kell legtöbbet várni. A legfrissebb adatok szerint ezekre a szemműtétekre 94 nap a leghosszabb várakozási idő – közölte dr. Tölgyes Anna megbízott főigazgató, hozzátéve azt is, a mandulaműtétek esetében 49 nap, epekő operációnál 44 nap, míg a diagnosztikai jellegű koszorúér vizsgálatoknál 52 napos várólistával kell számolni. Remélhetőleg ezek jelentős mértékben csökkennek a pluszfinanszírozásnak köszönhetően.

Érdemes tudni ugyanakkor, hogy számos műtét esetében a várakozás heteiben kerül sor azokra a vizsgálatokra, melyek mindenképpen fontosak a beavatkozás elvégzéséhez. Így nem is lehetne sokkal korábban elvégezni az operációkat.