• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A negatív gyermekkori élmények az egész életünkre hatással vannak

Lapszemle 2023.11.21 Forrás: wmn.hu
A negatív gyermekkori élmények az egész életünkre hatással vannak

A negatív gyermekkori élmények gyakoriságából adódóan elképesztően fontos lenne, hogy minden orvos és szakember foglalkozzon ezekkel.

Milyen hatással van mindaz, amit gyerekként megtapasztalunk, arra, hogy milyen életünk lesz később? Mitől függ, hogy egy adott életeseményt traumaként élünk-e meg, és hogyan befolyásolja mindez a mentális, esetleg a fizikai egészségünket? Ezekre a kérdésekre keresett választ az UNICEF gyermekek világnapja alkalmából szervezett konferenciáján dr. Makara Mihály hepatológus, belgyógyász, a Szent László Kórház főorvosa, aki évek óta vizsgálja a negatív gyermekkori élmények élethosszig tartó hatásait - tudósított a wmn.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet iránymutatása szerint a negatív gyermekkori élmények (angolul ACE’s — adverse childhood experiences) a tíz leggyakoribb, tizennyolc éves kor előtt tapasztalt hatású traumacsoport gyűjtőneve. Dr. Makara Mihály szerint azért kiemelkedően fontos foglalkozni ezekkel, mert a negatív gyerekkori élményeknek hosszantartó hatással vannak a későbbi életünkre, a mentális egészségünktől kezdve a fizikai egészségünkön át. A korai negatív élmények a tíz vezető halálok közül hét valószínűségét növelik, ilyenek például a szív- és érrendszeri vagy a tüdőbetegségek, és hajlamosabbá tesznek bizonyos kockázatos viselkedésre is.

Dr. Makara Mihály szerint valójában „mentális védőoltás-sorozatot” kellene adni, hogy emberek tudjanak együtt élni, gyereket nevelni, és ki tudjanak alakítani egy olyan pozitív életszemléletet, aminek következtében feldolgozzák a gyerekkori élményeket, és nem adják tovább azokat a saját gyerekeiknek. Az általános megelőzés mellett (ami nagyjából az információátadást jelenti) kiemelten fontos lenne a célzott kezelés is. „Nálunk már nagyon régen kitalálták a védőnői hálózatot, csak nem erre használjuk.

Nagyon kevés az olyan védőnő, aki a családok lelkivilágával is törődik, és ha törődik is, nincs mögötte olyan hálózat, ami valójában a család segítését célozná” – mondja a szakember. Pedig épp a negatív gyermekkori élmények gyakoriságából adódóan lenne elképesztően fontos, hogy minden orvos és szakember foglalkozzon ezekkel. 

Legolvasottabb cikkeink