• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A nők fogják kényszeríteni orvosaikat, foglalkozzanak a menopauzával

Lapszemle 2023.08.29 Forrás: hvg.hu
A nők fogják kényszeríteni orvosaikat, foglalkozzanak a menopauzával

Ma Magyarországon a rászoruló – tehát nem az összes – változó korban lévő nőknek mindössze kb. három százaléka kap megfelelő kezelést.

Ha valaki az internetről próbál meg tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e a menopauza által okozott panaszai megszüntetésére hormonnal próbálkozni, hamar szembesül azzal, hogy szinte alig van olyan megbízható oldal, ahol nem lóg ki a „szponzorációs lóláb”. A közelmúltban ugyanakkor Menopauzális Medicina címmel az Oriold és Társai Kiadó gondozásában megjelent egy szakkönyv, ami a laikus érdeklődőnek is segítség lehet. A két szerzőt, Dr. Jakab Attilát és Prof. Dr. László Ádámot kérdezte a HVG Pszichológia magazin, melynek cikkét a hvg.hu idézte.

Hogy látják, min kellene változtatni a menopauzáról való kommunikációban ahhoz, hogy hiteles információhoz tudjanak jutni az érintettek?

Jakab Attila: Fontos tudni, hogy a 90-es években mindez egészen jól működött Magyarországon, amikor a menopauza-ambulanciák hálózata a jelenleginél nagyságrendekkel több nőt látott el. A helyzet a kétezres évek elején változott meg, amikor egy rosszul kommunikált tanulmány miatt világszerte megkérdőjeleződött a hormonterápia, és ezzel együtt az egész menopauza-témakör háttérbe szorult az orvosi gyakorlatban.

A szakma is elbizonytalanodott?

J. A.: Igen, a szakma számára is úgy tűnt eleinte, hogy a korábbi tudományos eredmények mégsem állják meg a helyüket. Mindez egy rosszul interpretált vizsgálat miatt, amelyben nem elég körültekintően publikálták a különböző betegcsoportokra vonatkozó adatokat. Mivel ezt a szakmai sajtó után a laikus média is felkapta, ügy lett belőle, és széles körben elterjedt, hogy a hormonterápiának több a kára, mint a haszna. Húsz év után jutottunk el oda, hogy szakmai körökben újra kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a hormonpótlás előnyei messze túlszárnyalják az esetleges árnyoldalakat. Szerintem egyébként pont az érintettek, a nők fogják rákényszeríteni orvosaikat, a nőgyógyászokat és a családorvosokat egyaránt, hogy foglalkozzanak a menopauza szindróma kezelésével. A háziorvosok szerepét azért is kiemelném, mert annyira szerteágazóak a tünetek, hogy az érintettek először leginkább hozzájuk fordulnak a panaszaikkal.

A személyes tapasztalataik alapján a nőgyógyászok és a háziorvosok hány százaléka van tisztában a hormonterápiára vonatkozó korszerű állásponttal és kezelési protokollal?

László Ádám: Én 20 százalékot mondanék, és sajnos ez a nőgyógyászokra is igaz. Tapasztaljuk, hogy a nem kívánt mellékhatásoktól félve sokan lebeszélik a betegeiket a hormonterápiáról. Ma Magyarországon a rászoruló – tehát nem az összes – változó korban lévő nőknek mindössze kb. három százaléka kap megfelelő kezelést. Miközben rendelkezésünkre áll egy meggyőző adathalmaz, amely azt bizonyítja, hogy megfelelő módon és a kellő időben elkezdve a hormonpótlást, annak sokkal nagyobb a haszna, mint a kára.

Továbbiak a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink