A nyári hőségben fokozottabb figyelmet igényel az élelmiszer tárolása, fogyasztása.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya arra figyelmeztet, hogy a meleget, a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer-eredetű megbetegedések is gyakoribbak. Ezért fontos a megelőzés – olvasható a teol.hu portálján.
Az étkezéshez vásárolt alapanyagokat mindig megbízható helyről, üzletben vagy piacon érdemes beszerezni. Ellenőrizetlen helyről még zöldséget, édességet sem javasolt vásárolni. Egy üzlet és az eladók ruházatának tisztasága, az árutárolás rendje árulkodó lehet. Tanácsos több szatyrot vinni a vásárláshoz, így a különböző termékek – például zöldségek, nyers húsok, kész termékek – külön pakolhatóak, és nem szennyezik egymást.
A hazavitt termékeket mielőbb a megfelelő helyre kell tenni. A hűtést igénylő termékeket a hűtőszekrénybe, a többi élelmiszert pedig lehetőleg jól szellőző, hűvös kamrába. A hűtőszekrény hőfoka akkor megfelelő, ha a húsokat, a tejtermékeket öt Celsius-fok alatt lehet tárolni, a zöldségek és a gyümölcsök számára pedig a 10-15 Celsius-fok az alkalmas. A különböző ételeket fontos úgy elhelyezni, hogy egymást ne szennyezhessék. A tojást is elkülönítve kell eltenni, de nem kell előre megmosni. Még több jótanács itt