• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A patikusok fontos egészségértéket képviselnek

Lapszemle 2019.03.04 Forrás: marketingpirula.hu
A patikusok fontos egészségértéket képviselnek

A gyógyszertár elsődlegesen az egészségügyi ellátórendszer része, és csak ezt követően tekintünk rá, mint kereskedelmi egységre.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az ágazat felkészült február 9-re, a gyógyszer-azonosítási rendszer indulására. Horváth IldikóMarketing Pirulának adott interjúban leszögezte: a kormány a gyógyszertárakat az egészségügyi ellátórendszer részének tekinti, amelyekre fontos népegészségügyi feladat hárul. Azt is megtudtuk, hogy a patikai árrés módosítása jelenleg nem szerepel a kormány napirendjén - írta a lap.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére immár évek óta központi forrásból támogatja a kormány a kis patikákat, hogy a lehető legtöbb településen helyben elérhető legyen gyógyszertár. Mennyi forrás jut idén működési célú támogatásra?

A kormány kiemelt figyelmet fordít a közvetlen lakossági gyógyszerellátás rendszerének biztonságos működtetésére. Ezért a 2012 óta biztosított működési célú támogatás 700 millió forintos keretét 2018-tól 50 százalékkal, 1,05 milliárd forintra emelte, tovább erősítve ezzel az egy települést ellátó kis gyógyszertárak finanszírozását. A megemelt összegből 380 közforgalmú és 145 fiókgyógyszertár juthat támogatáshoz.

A kis vidéki gyógyszertárak kamatmentes támogatáselőleget is igényelhetnek. Mennyi ennek összege az idén?

A kamatmentes, visszatérítendő finanszírozási előleg összege 2019-ben maximum 4 millió forint, fiókgyógyszertárat működtető gyógyszertár estében pedig legfeljebb 5 millió forint lehet, hasonlóan az elmúlt évhez.

Mekkora forrás jut idén az úgynevezett generikus helyettesítésért fizetendő díjra, illetve a szolgáltatási díjra?

Fontos kiemelni, hogy a gyógyszertárat működtető vállalkozások gazdasági helyzetének javulásában nagy szerepe volt az egyes gyógyszerészi szolgáltatások terén bevezetett, költségvetési forrásból megvalósuló ellentételezésnek. A generikus ösztönző, amely 2012 óta áll rendelkezésre, évi 3,6 milliárd forint volt 2018-ig, amikortól 500 millió forinttal 4,1 milliárd forintra nőtt, és az idén is ekkora a kerete. A gyógyszertári szolgáltatási díj 2013-as bevezetésétől évi 4,5 milliárd forint, a rendelkezésre álló keretösszeg 2019-ben is változatlan.

Mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket a generikus ösztönző?

A gyógyszerfogyás alapján ebben vannak még tartalékok.

A gyógyszerészek maguk is azt hangsúlyozzák, hogy ők az egészségügyi ellátórendszer részei, akiknek persze vállalkozóként meg is kell élniük. Ezzel összefüggésben fontos kérdés például, hogy gondolkodik-e a kormányzat a patikai árrés növelésén. A támogatott gyógyszerek árának egyébként örvendetes csökkenése miatt évek óta csökken a patikák jövedelmezősége.

Ez a kérdés most nincs a kormány napirendjén.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége régóta javasolja, hogy cseréljék le a jól ismert figyelmeztető szöveget a gyógyszerreklámoknál. A változtatást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara is támogatta, mégsem történt az ügyben előrelépés. Várható-e ez a közeljövőben?

A kérdéssel már korábban foglalkozott a szaktárca, és alapjaiban egyet is értünk azzal, hogy érdemes változtatni „A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” szlogenen. Véleményünk szerint ugyanakkor a javasolt új figyelmeztető mondat: „A gyógyszer biztonságos és hatékony alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” nem kellően figyelem- felkeltő, valahol a régi, illetve a javasolt új mondat között kellene megtalálni egy arany középutat. Egészen biztos, hogy a felvetést érdemes újra napirendre tűzni. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink