• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A piac a mosolygós ápolót keresi

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

A Klinikai Központban sem létszámbeli, sem szakképzettségi deficit nem áll fenn.

Folyamatosan hallunk arról, hogy ápolók, nővérek külföldön vállalnak munkát. A helyzet azonban egyáltalán nem drámai. - A 2011. augusztus elseji munkaügyi kimutatás szerint az osztályos munkában megközelítőleg kilencszáz fő vesz részt. A Klinikai Központ diagnosztikai, műtői és járóbetegellátási feladatait is beleértve összesen kétezeregyszáz fő egészségügyi szakképesítéssel rendelkező munkavállaló látja el a szolgáltatásokat - közölte Kovácsné Kelemen Judit ápolási igazgató. A számokat bemutatva talán igazoltnak tekinthető, hogy a Klinikai Központban sem létszámbeli, sem szakképzettségi deficit nem áll fenn. Ezt azért fontos leszögezni, mert gyakran látnak napvilágot olyan hírek, amelyek szerint sok ápoló vállal munkát külföldön.

- Az egyes klinikákat, osztályokat létszámarányban magasabb létszámveszteség érheti, ezt nem zárjuk ki - ismeri el az ápolási igazgató. - Ennek jelentkezése esetén a munkaszervezési lehetőségek minden esetben az arány csökkentését, megszüntetését eredményezik. Erre már csak azért is szükség van, mert jogszabályi háttér írja elő az úgynevezett minimumfeltételeket, azaz hogy hány és milyen szakképzettségű munkavállalót kell foglalkoztatni a biztonságos betegellátás érdekében. Az általános szám egy harminc ágyas osztályra tizennégy fő.

A Klinikai Központban az egyes osztályok döntő többségben nem érik el a harmincas ágyszámot - igaz, van néhány ötven ágy feletti osztályszerkezetű klinika, ahol arányosítással dolgoznak. - A mi munkánk értékmérője az elégedett beteg - mondja Kovácsné Kelemen Judit - Számos beteg ismeri el az ápolók jó munkáját. Ehhez hozzátartozik a betegdokumentáció ápolói részének kifogástalan működtetése is. És persze az is tény, hogy egy-egy mosoly nagyon sokat tud segítem.

Fontos megemlíteni, hogy már a műszakozó ápolók között is egyre több a főiskolai végzettséggel rendelkező dolgozó, sőt, néhányuknak egyetemi diplomája is van. - Ahogy a világban bármilyen orvostechnológiai fejlesztés megjelenik, egy éven belül a magyar orvostársadalom kiharcolja annak a bevezetését - teszi hozzá az ápolási igazgató. - A magyar nővér tehát azért tud külföldön dolgozni, mert ismeri a technológiákat. Ezzel együtt új utak is megnyithatók. A piac ezen felül a mosolygós, biztos szaktudású, készséges ápolót keresi. Nyilvánvalóan ezért toboroznak nálunk – tette hozzá Kovácsné Kelemen Judit.