• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A polgármester küzd az ortopédiáért

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Szó sem volt visszaminősítésről a zárótárgyaláson.

Nyílt levelet írt az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak Szirbik Imre, Szentes polgármestere, hogy a város kórházában továbbra is végezhessenek ortopédsebészeti műtéteket, és megmaradjon a fertőzőosztály is. Az egészségügyi szakállamtitkárság döntése értelmében ugyanis nem végezhet július 1-jétől ortopédsebészeti műtétet a szentesi Dr. Bugyi István Kórház, mert traumatológiai osztályának besorolását 2-esről 1-es progresszivitási szintre csökkentették. Jelen állás szerint vasárnaptól Csongrád megyében egyedül a Szegedi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján végeznek majd ilyen műtéteket – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Szirbik Imre, Szentes polgármestere nyílt levelet írt Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, emlékeztetve: januárban, amikor a kórházi struktúraátalakítások kapcsán folyamatosan egyeztetett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet és Szentes, alapvető kérdés volt a Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolása. A zárótárgyaláson valamennyi érdekelt rögzítette: az osztály besorolása a színvonala alapján legalább a 2-es szinten kell, hogy történjen. Az osztály „hagyományai alapján méltán nevezhető a magyarországi protetika bölcsőjének" – fogalmazott Szirbik.

A polgármester szerint e hó 15-éig semmilyen jelzést nem kaptak, ami e megállapodást akár csak kétségessé tette volna, ezért volt „döbbenetes" számukra az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat interneten megjelent határozata, amelynek melléklete rendelkezett az 1-esre visszaminősítésről.

„Ezt sem a város, sem lakossága, sem az a közel 100 ezer ember elfogadni nem tudja, akik évtizedek óta színvonalas ellátásban részesültek. Mi elsősorban nem utcára kívánunk vonulni, nem kívánunk olyan harcokat folytatni, ami az eddigi, megegyezésre törekvő álláspontunkat megváltoztatja. Ugyanakkor kezdeményezzük ezen döntés megváltoztatását – amennyiben lehet, tárgyalásos, hivatali úton – de ha rákényszerítenek bennünket, akár az utcán is" – szögezte le Szirbik Imre levelében, amelyben azt is megemlíti: szintén a meglepetés erejével hatott, hogy a felsorolásból kimaradt a hosszú évtizedek óta működő fertőzőosztály. „A kapott tájékoztatás szerint az adott osztályon belül, de a nem fertőző betegektől elkülönítve kívánják kezelni a fertőző betegeket. Úgy gondolom, ez minden józan ésszel ellentétes".

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkártól Szirbik Imre azt kéri, változtassa meg a két döntést, állítsák vissza a kettes besorolást és a fertőzőosztályt.