• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minimumfeltételek: kozmetikázzák a bevallást?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Kórházvezetők tucatjai törték a fejüket az elmúlt napokban, hogy bevallják-e a valós helyzetet.

Egyetlen hazai kórház sem tud maradéktalanul megfelelni a jogszabályban előírt új minimumfeltételeknek – vélekednek a szakemberek, akik szerint esély sincs a hiányosságok gyors pótlására. Most járt le a határidő, ameddig a fekvőbeteg-ellátók vezetőinek nyilatkozniuk kellett arról, hogy intézményeik eleget tesznek-e a személyi és tárgyi követelményeknek - olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

Levelet küldött a Magyar Kórházszövetség a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőinek, amelyben arra kérte őket, hogy lehetőség szerint a valóságot írják le, amikor arról nyilatkoznak, megfelelnek-e az új minimumfeltételeknek. Nem volt indokolatlan a felhívás, kórházvezetők tucatjai törték ugyanis a fejüket az elmúlt napokban, hogy bevallják-e a valós helyzetet. A Magyar Nemzetnek név nélkül többen úgy nyilatkoztak, a jogszabályt betű szerint betartva nyilatkoztak a feltételek meglétéről, míg mások elismerték, hogy kozmetikázták az adatokat.

Csak akkor lehet a valós helyzetet felmérni, ha mindenki az igazat írja. Csak így lehet a szabályokon esetleges korrekciókat végrehajtani, vagy a fejlesztésekhez szükséges pluszforrásért harcolni – emelte ki Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki szerint a kozmetikázott helyzetjelentés a politikusokban is azt a téves érzetet keltheti, hogy itt nincs is akkora baj. Mint mondta: az biztos, hogy a döntéshozóknak valamit lépniük kell, mert ahhoz, hogy az új minimumfeltételeknek megfeleljenek az intézmények, rengeteg embert kellene felvenni, és rengeteg pénzt kellene áldozni az eszközök pótlására és fejlesztésére, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben elképzelhetetlen.

Az általa vezetett Veszprém Megyei Kórház sürgősségi részlegére például 30 szakdolgozót kellene felvenni a jelenlegi 35 mellé ahhoz, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Ez két dolog miatt lehetetlen – húzta alá a főigazgató. Az egyik, hogy az intézmény nem tudja kigazdálkodni a bérüket, fedezetet ugyanis nem kapnak hozzá. A másik, hogy keresve sem találnának ennyi ápolót.

A minisztérium a legfőbb tanácsadó testület, a szakmai kollégium tagozatainak adta feladatul, hogy saját szakterületükön határozzák meg a minimumfeltételeket. Egyes grémiumokkal azonban „elszaladt a ló", s olyan követelményeket fogalmaztak meg, amelyet szinte egyetlen kórház sem tud teljesíteni. Ezzel pedig csapdahelyzetet teremtettek.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnap a köztévé műsorában hangsúlyozta: az egészségügy újraszervezésében július elseje nem a végállapotot jelenti, hanem a kezdetet. Az év hátralévő részében megtanulják az új rendszert, és az esetleges hibákat korrigálják.

Rácz Jenő június 26-án arról beszélt, a július elsejével induló új egészségügyi struktúrában a csaknem 44 400 jelenlegi aktív ágynak mintegy öt százaléka, 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad.