• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A rák leginkább ezzel az életmóddal kerülhető el

Lapszemle 2018.08.04 Forrás: hazipatika.com
A rák leginkább ezzel az életmóddal kerülhető el

A fizikai aktivitás és az egészséges testsúly fenntartása erősen kötődik a rákkockázat mérsékléséhez.

A kutatók áttekintették az élenjáró egészségügyi szervezetek életmódra vonatkozó ajánlásait, hogy megállapítsák, melyik a leghatékonyabb a rák kialakulásának általános kockázatával szemben, írja a házipatika.com.

A Cancer Research (Rákkutatás) című folyóiratban megjelent tanulmány a daganatos megbetegedésekkel foglalkozó két vezető intézmény, a World Cancer Research Fund és az American Cancer Research Institute (WCRF/AICR) ajánlásait nevezte a legjobbnak. A WCRF/AICR szerint nemcsak a dohányzás, hanem az egészséges testtartás és a gyakori mozgás is a legfontosabb viselkedési formák közé tartozik a rák elkerülésére. A sok teljes kiőrlésű gabonával, zöldséggel, gyümölcsökkel és babbal összeállított étrendet tartják a legjobbnak, de minimális mennyiségű gyorsétteremi ételt, vörös- és feldolgozott húst, cukros italokat és alkoholt is befogadtak az ajánlásba. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulák, kapszulák szedését ellenben az átlagosan egészséges embereknek kerülniük kell, a csecsemőket pedig szoptatni szükséges, amennyire csak a lehetőségek megengedik.

A francia egészség- és orvostudományi intézet (Inserm) kutatói annak érdekében, hogy megtudják, melyik diéta a leghatékonyabb, négy életviteli ajánlást is megvizsgáltak.  A WCRF/AICR-ajánlást, az Alternatív Egészséges Étkezési Indexet, a francia táplálkozási és egészségügyi program iránymutatásait, valamint a Medi-Lite ajánlásét. Mindegyikhez mellékeltek egy pontrendszert, amellyel az egyének azonosíthatták, értékelhették az egészségüket hátrányosan befolyásoló viselkedést. Úgy tűnt, mindegyik étrend csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de a tanulmány szerzői szerint a WCRF/AICR mutatta a legjobb eredményeket.

A kutatók a francia NutriNet-Santé tanulmányból származó adatokat elemezték, hogy megértsék,  hogyan befolyásolja a táplálkozás a résztvevők egészségi állapotát. Több mint 41 ezer, 40 éves vagy annál idősebb rákmentes embert érintett a vizsgálat. A megkérdezettek online naplóban rögzített adatok alapján számoltak be róla, hogy a nap 24 órájában milyen ételt és italt fogyasztottak. Ezeket az adatokat használták fel, hogy a résztvevőket a négy életstílus-ajánlás szerint értékeljék. 

A fizikai aktivitás és az egészséges testsúly fenntartása erősen kötődik a rákkockázat mérsékléséhez, különösen az emlőrák esetében. A testsúly 5-10 százalékos csökkentése után már erősen látszik ez az összefüggés.

Legolvasottabb cikkeink