• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A rákot is gyógyítja a C-vitamin?

Lapszemle Forrás: borsonline.hu

Tévhitek gátolják még napjainkban is a C-vitamin fontosságának tudatosítását.

Szent-Györgyi Albert

Méltatlan Szent-Györgyi Albert munkásságához, még inkább Nobel-díjas felfedezéséhez az, ahogy a tudomány viszonyul a C-vitamin hatékonyságához – véli dr. Petar Kosijer Kanadában dolgozó horvát biokémikus, aki tudóscsapatával tízévesre tervezett kutatássorozatban, több ezer önkéntes bevonásával szeretné bebizonyítani, hogy tévhitek gátolják még napjainkban is a C-vitamin fontosságának tudatosítását – írja a borsonline.hu portálja.

Bár a C-vitamin szerepe ma már jól meghatározott, számos téves szemlélet maradt fenn vele kapcsolatban. Az egyik legnagyobb szerencsére már a múlté: korábban még rengeteg orvos is tiltakozott a használata ellen, mondván, többet árt, mint használ. A napi szükséglet mennyisége körül azonban ma is tartanak a viták, s végül a köztudatban a hatvan milligramm maradt meg, noha Szent-Györgyi Albert, aki orvosi és élettani Nobel-díjat kapott érte, eleinte ezer, később négy-ötezer, idős korára pedig nyolcezer milligramm C-vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt, szellemileg, testileg frissen. Autóbalesetben halt meg teljesen egészségesen.

A mai, hivatalosan javasolt napi hatvan milligramm hihetetlenül alacsony érték, amit a Rejtélyek szigete portál szerint nem más, mint Hitler számoltatott ki orvosaival, minimális mennyiségként, amit biztosítania kell katonái számára, hogy elkerüljék a skorbutot. Ez az érték maradt meg a köztudatban, valószínűleg azért is, mert már olyan silányak az ételeink, hogy lényegesen nagyobb C-vitamin-mennyiséget képtelenség beléjük préselni.

A tudomány mai állása szerint fontos, hogy a C-vitamin természetes legyen, mert úgy állítólag jobban szívódik fel, mint szintetikus megfelelője. Csakhogy ez sem biztos. Azóta ugyanis mérésekkel bizonyították be, hogy a felszívódás minősége szinte személyenként változik, s mindez a gének, a táplálkozás és az életvitel függvénye is.

A közelmúltban egyes kutatók megállapították, hogy éveken át tartó C-vitamin-szedés nem segít elkerülni az influenzát. Kiderült, napi kétszáz milligrammról beszéltek, ami a minimálisnál is kevesebb. Ha a Szent-Györgyi Albert által ajánlott napi négy-ötezer lett volna az alap, úgy talán a kísérlet is más eredményekkel jár. A horvát tudós vezette csapat mindenesetre a szegedi Nobel-díjas tanár javallatai szerint fog kísérletezni. A kutatásvezető emlékeztet arra, amit Szent-Györgyi hitt: a C-vitamin mindent gyógyít. Erre ő maga volt a bizonyíték: 73 éves korában daganatot találtak nála, de nem esett kétségbe: C-vitaminnal és egészséges életmódjával néhány hónap alatt kigyógyította magát.