• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A rezsi mellett a háziorvosi eszközbeszerzések is drágultak

Lapszemle 2022.10.28 Forrás: 24.hu
A rezsi mellett a háziorvosi eszközbeszerzések is drágultak

A háziorvosi díjszabásban is próbálnak tekintettel lenni a legtöbb páciens anyagi helyzetére, akik közül sok a kisnyugdíjas.

Az infláció és az energiaárak emelkedése a háziorvosokat sem kíméli. Nemrég a Háziorvosok Online Szervezete kongatta meg a vészharangot azzal, hogy számításuk szerint a praxisok fele kerülhet bajba, ha nem kap önkormányzati segítséget. Egy az RTL Híradója által bemutatott rendelőnek októberben több mint 17-szeresére nő a fűtési költsége tavaly áprilishoz képest. Tavaly a távhőért egy évre bruttó 285 ezer forintot fizettek. Ez az idén több mint 1,2 millió forinttal többe kerül, vagyis több mint másfél millió forintot kell fizetniük. Ennyit biztosan nem tudnak kigazdálkodni a háziorvosok, legalábbis azok, akik saját zsebből kénytelenek fizetni a rezsiszámlát - írta a 24.hu.

A rezsi mellett az eszközbeszerzések is drágultak. A két-három havonta rendelt gyógyszerek, kötszerek, fertőtlenítők, gumikesztyűk és egyéb, jogszabályilag előírt, kötelezően beszerzendő eszközök az általunk megkérdezett orvosok szerint 15-20 százalékkal drágultak, de ez még elmondásuk szerint kigazdálkodható.

A gyógyszerek árában is van változás, de nem drámai mértékben – mondták egybehangzóan a lap által megkérdezett alapellátó orvosok.

Kevesen tudják, hogy bár a háziorvos nem magánszolgáltató, vannak olyan rendelőben igényelhető szolgáltatások, amelyekért a betegnek fizetnie kell. Ezek árszabására a Magyar Orvosi Kamara ajánlása van érvényben, ez alapján szabhatják meg a háziorvosok például a szakvélemények díját.

Az ajánlás alapján például 3325 és 5375 forint közötti összeget kell fizetni egy magyar nyelvű gyógyszerszedési igazolás kiállítása esetén, de ennél drágább (minimum 5850, de legfeljebb 9750 forint), ha más országban rendszeresített idegen nyelvű igazolásra van szüksége a betegnek az oltottságáról, gyógyszerszedésről vagy az egészségi állapotáról.

Egyes rendelőkben lehetőség van vérvételre. A kamara idei ajánlásában a rendelőben történő vérvétel minimális díja 3225 forint (a maximum 5375). Egy vidéki orvos azt mondta, nem emelt a tavalyi díjon, így 2500 forintot kér, ahogy a budapesti orvos is ennyit, vagyis a kamara által 2021-ben meghatározott minimumdíjazást alkalmazzák. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink