• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A román egészségügy is hatékonyabb a magyarnál

Lapszemle 2018.09.22 Forrás: mfor.hu
A román egészségügy is hatékonyabb a magyarnál

Bloomberg 56 ország egészségügyi ellátását rangsorolta, meglepő eredmények születtek.

A Bloomberg idén is megvizsgálta a világ 56 országának egészségügyét abból a szempontból, hogy mennyire hatékony az ellátás. Olyan országokat válogattak be a mezőnybe, ahol legalább 70 év a várható életkor, az egy főre jutó GDP meghaladja az 5000 dollárt, és legalább 5 millióan lakják, tehát a legnyomorúságosabb államok ide nem kerültek be. A rangsor az egészségügy-hatékonysági mutató alapján alakult ki, mégpedig úgy, hogy minden országot megvizsgáltak a várható életkor, az egészségügyi ellátás teljes költségének egy főre jutó összege, és az átlagkeresethez viszonyított relatív költsége szerint, és ezen összetevőkből alakultak ki az egyes hatékonysági pontszámok - írta az mfor.hu.

Ez alapján Magyarország a lista 42. helyére került, 9 helyezést rontva a tavalyi 33.-on. Nálunk 894 dollár (kb. 245 ezer forint) az abszolút egészségügyi költség egy főre jutó szelete, a relatív költség az átlagkereset 7,2 százaléka, míg a várható élettartam 75,6 év.

A helyezésünk nem túl előkelő, annál meglepőbb elsőre, hogy a listán Dánia előz minket közvetlenül. Ez azért van, mert náluk nagyon drága az ellátás, az abszolút költsége 5497 dollár (több mint 1,5 millió forint) per kopf, ami az átlagkereset 10,3 százalékát teszi ki. Igaz, ők sokkal tovább is élnek, 80,7 év a várható élettartam.

Mögénk került viszont Németország, a 45. helyre, hat helyet rontva tavaly óta. Náluk az abszolút költség valamivel kevesebb, mint a dánoknál (4592 dollár, 1,26 millió forint), de az az átlagbér 11,2 százaléka. A várható életkoruk 80,6 év.

V4-es társaink közül mindenki előz minket. A legjobb pozícióban Lengyelország van, ők idén a 24. helyre futottak be. Az abszolút költségük egy főre jutó része 797 dollár (218 ezer forint), ez az átlagfizetés 6,3 százaléka, a várható életkor 77,5 év. Csehország a 30., 1284 dollár (352 ezer forint) egy főre jutó abszolút-, és 7,3 százalékos relatív költséggel, viszont már 78.6 éves várható élettartammal. 34. lett Szlovákia, itt 1108 dollár (304 ezer forint), 6,9 százalék, 76,6 év az értékek. Még több ország és adat a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink