• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A sajátjai is el akarják árulni Sándor Máriát?

Lapszemle Forrás: nol.hu - origo.hu

A megszólított érdekvédelmi szervezeteknek még bő egy hetük van arra, hogy csatlakozzanak Sándor Mária felhívásához.

Bár nem egy érdekvédelmi szervezet vezetése rögtön igent mondott Sándor Mária felhívására, az egészségügyi ágazatban többen távolságtartással fogadták kérését: fekete ruhát húzva mutassanak szolidaritást április 15-én a tanártiltakozás résztvevőivel - írta a nol.hu.

A portál kérdésére, hogy hallotta és támogatja-e Sándor Mária felhívását, ösztönzi-e tagságát a fekete póló viselésére, Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt válaszolta: „Négy szoclib kormány után végre érdemben tárgyalunk a bérfelzárkóztatásról. Sándor Mária civil mozgalmat szervez, nem szakszervezeti területen van, mi az ágazati reprezentatív szakszervezetként, remélem, hamarosan tető alá hozzuk a megállapodást."

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szintén azzal érvelt, hogy részesei az ágazati bértárgyalásoknak. Mint mondta: abban érdekeltek, hogy – miként a pedagógusoknál – legyen egy kormányzati ciklusokon átívelő, többéves bérfelzárkóztatás az egészségügyben is.

Kiss László, az új, még bejegyzés alatt álló 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért elnöke egyértelműen támogatja Sándor Máriát, és a felhívásához való csatlakozásra buzdítja tagjait. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke azt mondta: még nincs testületi döntésük arról, hogy miként viszonyulnak a felhíváshoz. A jövő héten, az április 12-i küldöttgyűlésükön születhet meg a határozat.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke csak annyit mondott: hivatalos megkeresést nem kaptak, így nem tudja azt sem, pontosan mihez kéne csatlakozniuk. Az elnökség hamarosan összeül, akkor már több információ birtokában kialakíthatják az álláspontjukat. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke azt mondta: ők már saját közösségi oldalukon arra kérik tagjaikat, hogy lehetőség szerint támogassák az akciót fekete szalag kitűzésével, főként azokon a munkahelyeken, ahol nem lehet fekete pólót viselni.

Ápolók százai öltöznének feketébe
Sokan követnék Sándor Mária felhívását, április 15-én több száz ápoló mehet dolgozni fekete ruhában, hogy tiltakozzon az egészségügy helyzete miatt. A tanárok eközben figyelmeztető sztrájkot terveznek – írja az origo.hu portálja.

Egyre több ápoló csatlakozik az április 15-ére meghirdetett feketeruhás naphoz, az egészségügyi dolgozók így fejezik ki együttérzésüket Sándor Máriával, a fekete ruhás nővérrel, aki a napokban arról beszélt, támogatás nélkül nem tudja folytatni az egészségügy válsága miatt indított harcát – csak akkor, ha a szakma is kiáll érdekeiért.

A Facebookon szerveződő tiltakozáshoz már közel hatszázan csatlakoztak a visszajelzések szerint. Most sokkal többen leszünk! Felállunk a fotelekből, kimegyünk az utcára - írták a hozzászólók, mások viszont amiatt panaszkodnak, hogy miért nem lehet egyszerre megtartani az összese tervezett egészségügyi és oktatási demonstrációt.

Legolvasottabb cikkeink