• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A siker titka a nyitottságban rejlik

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A gyógyszeripar Nobel-díjának tartott Prix Galien kitüntetést nyerte el Romány Anna.

Különleges és szerencsés egybeesése az emberi és tudománytörténeti eseményeknek három szám: 125, 85, 50 – kezdi a beszélgetést Romány Anna: „A steril műtéti körülmények szükségességét felismerő tudósok elméletének gyakorlatba ültetésével a Johnson & Johnson vállalatnál 125 éve kezdődött a steril sebkötöző eszközök tömeggyártása.  Mára a világ csaknem valamennyi országában, így nálunk is alkalmazzák az évi 61 milliárd dollár forgalmú egészségipari nemzetközi nagyvállalat termékeit."
A második szám a világ legsikeresebb gyógyszerkutatójának tartott belga Paul Janssen születésének évfordulója. Nyolcvan olyan kémiai vegyületet fedezett föl, amelyből gyógyszer lett. Ehhez kapcsolódik a harmadik szám: a Janssen gyógyszergyár ötven éve csatlakozott a Johnson & Johnson cégcsaládhoz.

Hogyan került a gyógyszeriparba az ígéretes pálya előtt álló doktornő? Már medikusként kacérkodott a gyógyszerkutatással, amelyet nyolc évig sikeres klinikusként tovább folytatott. „Hamar világossá vált, hogy a gyógyszerkutatás és -fejlesztés igazi fellegvárai az innovatív gyógyszergyárak. Egyszer csak jött a lehetőség, és egy amerikai cég hazai leányvállalatánál találtam magam. Ott kóstoltam bele a számomra vonzónak tartott közgazdaságtanba is." Ezt követően vezetési ismereteket tanult a franciaországi INSEAD-on. „Így lett kerek a munkám világa. Ennek köszönhető, hogy amikor egy-egy gyógyszer forgalomba hozataláról van szó, sosem választom el az új gyógyítási lehetőséget a cég hosszú távú érdekeitől."

„Szerencsés ügyvezető vagyok, hiszen kétszer kapta meg Az Év gyógyszere díjat Janssen-készítmény. Először az egyik daganatos betegségnél alkalmazott termékünket, majd egy hematológiait részesített kitüntetésben a neves magyar szakemberekből álló grémium. A közelmúltban pedig az egyik biológiai terápiás szerünk nyerte el a Prix Galien díjat az Egyesült Államokban" – mondja.

Amikor azt firtatom, rá ki figyel, azt mondja: a család akkor működik jól, ha segítik egymást a tagjai. „Azért a magánszférámon belül van egy pici rész is, amelyet legtöbbször jógázással töltök ki, ez felüdít és energiát ad, oldja a bennem lévő stresszt."  Erre nagy szüksége is van, hiszen, mint mondja, a gyógyszercégekre kivetett különadók, a külföldi vállalatokat sújtó árfolyamveszteség miatt egyre nehezebb az innovatív iparág helyzete. „Ám ügyelni kell arra, hogy Magyarországot stratégiai országként tartsák számon a multinacionális cégek" – tette hozzá.