• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átalakul a foglalkozás-egészségügyi szolgálat

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Az év végéig kiderül, hogyan alakul át a foglalkozás-egészségügyi szolgálat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még a költségvetési törvény benyújtásakor jelezte, hogy megszünteti több háttérintézménye önállóságát, és egyetlen nagy, ismeretlen időben és hatáskö-rökkel, anyagi háttérrel felálló intézménybe vonja össze az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetet, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalt. Arról még kevesebbet tudni, hogyan is működne a gyakorlatban a tucatnyi eltérő feladatkört egybegyúró óriáshivatal. Az azonban egyre nyilvánvalóbban látszik, hogy a minisztérium mindinkább feláldozza a korábban meglévő és jól-rosszul, de legalább működő munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szakorvosi szolgálat preventív munkája eredményeképp az egészségügyi kasszában jelentkező nemzet-gazdasági megtakarításokat -írja a Napi Gazdaság.

Egy, az egyszerű állam működéséről a Napi Gazdaság birtokába került, az NGM-ben készülő kormány-előterjesztés például három alternatíva hatásait vizsgálja a foglalkozásegészségügy jövőjével kapcsolatban. A jelenleg vizsgált alternatívák között szerepel az, hogy a jövőben a foglalkozás-egészségügyi ellátás a háziorvosok feladata lenne, amelyhez a munkaadók kiegészítő díjat fizetnének. Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a jelenlegi általános, minden szakmára és munkakörre kiterjedő ellátás helyett csak egyes szakmákban legyen kötelező a szolgálat munkájának igénybevétele.

A harmadik alternatíva az lenne, hogy bevezetik a kockázatalapú munkahelyi balesetbiztosítási rendszert. A munkáltatói befizetések révén a biztosító teríteni tudná az ellátások, vizsgálatok költségét, és megoldódhatna a szolgálat finanszírozása is: 2007-ben ugyanis megszűnt a foglalkozás-egészségügyi szakorvosok OEP-ellátás terhére való beutalási joga, vagyis lényegében a bonyolultabb egészségügyi problémák szakorvosi kivizsgálásának finanszírozása. A biztosítási rendszerrel egyébként megszűnne a foglalkozás-egészségügyi orvosok direkt függése a munkaadóktól, ami javíthatná a megbetegedések gyanújának bejelentési hajlandóságát, és így védenék a többi, azonos helyen dolgozó munkavállalót is.

Az előterjesztés szerint a Nefmi-nek decemberre kellene elkészülnie a szolgálat átalakítási koncepciójának első változatával, ezt követően a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tárgyalhatná a koncepció vállalkozásokat érintő elemeit, majd a kormány dönt a változásokról.