• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A sürgősségi ellátás olyan, mint a lakmuszpapír

Lapszemle 2022.12.19 Forrás: szon.hu
A sürgősségi ellátás olyan, mint a lakmuszpapír

Új triázsépületet, betegvárót alakítottak ki, felújították a kezelőhelyiségeket, és korszerű orvostechnikai eszközöket is vásároltak.

Apró lépésekben újul meg a kisvárdai kórház – mondta el az intézmény főigazgatója, Hegyi Henrik D. pénteken a kibővített sürgősségi osztály átadásán. A beruházás egy határon átívelő program részeként valósulhatott meg, tágasabb lett a részleg, új triázsépületet, betegvárót alakítottak ki, felújították a kezelőhelyiségeket, és korszerű orvostechnikai eszközöket is vásároltak - írta a szon.hu.

A projekt 2019-ben indult el uniós forrásból az Ungvári Járási Kórházzal közösen, a kisvárdaiak azt vállalták, hogy a kor igényeinek megfelelően kialakítják az egyik legfontosabb ellátási területet intézményükben, a partner az intenzív betegellátás fejlesztésére fókuszált a határ túlsó oldalán.

– Nagyon fontos szerepet töltünk be itt a határ mellett, egyrészt ellátjuk a térségben élőket, másrészt amióta az orosz-ukrán háború kitört, minden olyan menekült, aki valamilyen kórházi ellátást igényel, elsődlegesen a sürgősségi osztályon fogadjuk. Ez a projektátadó azért is különleges, mert háborús viszonyok közepette működtünk együtt a határon túli kórházzal. A fő célok között szerepelt a tudásátadás, a két intézményben azonos ellátási protokollt dolgoztunk ki. Ha nálunk kap egy külföldi állampolgár sürgősségi ellátást, odaát hasonló színvonalon kaphassa meg a számára szükséges további kezeléseket.

A pályázatban szereplő célokon túl természetesen a mi számunkra is a mindennapokban kézzelfoghatóvá vált a fejlesztés haszna, hiszen egy leterhelt részlegről van szó, ahol napi szinten 50-80 beteget, főként belgyógyászati, neurológiai eseteket látnak el orvosaink, és nem mindegy, milyen kubatúrában dolgoznak, nem mindegy, hogy a beteg milyen körülmények közé érkezik – jegyezte meg a főigazgató. Előadásában úgy fogalmazott, egy kórházban a sürgősségi ellátás olyan, mint a lakmuszpapír, ha ott minden rendben megy, az a többi osztályon is meglátszik. Elhangzott, az egymillió eurós forrás 50-50 százalékban oszlott meg a partnerek között. A következő lépcsőben az orvosi eszköztárat bővítik majd a több mint 300 négyzetméteres részlegen.