• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A színezés 10 áldásos egészségügyi hatása

Lapszemle Forrás: femina.hu

Nagyon egyszerű módszerrel oldhatja mindenki a lelki feszültségét.

 A depresszió, a stressz, a szorongás is szoros összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával. Több kutatás is igazolta, hogy e három negatív állapot a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők közös nevezője. A szorongás és a depresszió sokszor együtt jár - egyik a másikból alakulhat ki -, a stressz pedig szinte már az ember mindennapjainak részévé vált. Dr. Nancy Frasure-Smith professzor kutatása bizonyította, hogy a szívbetegek egyik közös problémája a depresszió és a mindennapi stressz. E két betegség egyik tünete lehet a szívkörnyéki fájdalom is – olvasható a femina.hu portálján.

Ráadásul a depresszió - a Magyar Pszichiátriai Társaság vizsgálatai szerint - a munkavégzésre is negatívan hat, ami tovább növeli a munkahely stressz kialakulásának lehetőségét. Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy valamelyik probléma nem érinti őket, és még kevesebben azt, hogy foglalkoznak is az állapotuk javításával.

A szorongást, a depressziót kezelni kell, a stresszt pedig megfelelő módszerekkel levezetni, hogy a lelki problémák ne nyilvánuljanak meg fizikai tünetekben, végső soron betegségekben. Nemrégiben vált népszerűvé egy olyan feszültségoldó módszer, amely a depressziós szorongás és a stressz csökkentésében is segít a felnőtteknek.

A felnőtteknek készült színezők eredete még a nagy pszichológustól, Carl Jungtól származik, aki önismereti módszerként, a tudatalatti eléréséhez ajánlotta a színezést. A pszichológusok azóta is előszeretettel ajánlják pácienseiknek a színezést mint terápiát, mivel számos pozitív hatása van a mentális egészségre.

A terápiás színezés megnyugtatja az amigdalát, ami az agynak az a része, amely feldolgozza és elraktározza az érzelmi reakciókat, ahol megszületik a küzdj vagy menekülj válasz az egyes helyzetekre. A koncentrálás és a nyugalom, amit a színezés nyújt, csillapítja az amigdala felfokozott állapotát, és megadja az agynak azt a pihenőállapotot és nyugalmat, amire szüksége van. A felnőtt színezők boldogsággal is eltölthetnek, hiszen a színezés akár órákra visszavezet a gondtalan gyerekkorba, kikapcsolja az aktuális stresszes gondolatokat.

A színezés legfőbb előnye, hogy a figyelmet a problémákról és a rossz szokásokról egy nyugodt, biztonságos és produktív irányba tereli el. Emiatt pedig kiváló terápiás módszer nemcsak a szorongással, a depresszióval és a stresszel küzdőknek, de a kényszerbetegeknek, az evészavarral és dühkezelési problémával küzdőknek is.

Legolvasottabb cikkeink