• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szója és a mellrák kialakulásának kockázata

Lapszemle Forrás: mno.hu

Szakértők és rákspecialisták jártak utána a témának, amely rengeteg szójafogyasztót érint.

A kutatás irányait a Huffington Post nyomán a Magyar Nemzet online ismerteti. „A szójafogyasztásra és a mellrák előrehaladására és kialakulására vonatkozó aggodalom alapját a szója izoflavonjai képezik, és az, hogy a benne található vegyület kémiai felépítése hasonló az ösztrogénéhoz" – árulta el dr. Erica Mayer a Susan F. Smith Center daganat- és rákspecialistája a Huffington Postnak. „Az elgondolás az, hogy mindez potenciálisan növelheti a rákos daganatot az emlőkben, ez viszont nem igazolódik az adatokban."

A mellrákról és a szójáról szóló tanulmányok tipikusan két kategóriába sorolhatók – az első a rágcsálókon végzett laboratóriumi kutatások, a második pedig az emberi viselkedést vizsgáló, megfigyelésen alapuló tanulmányok.

Egyes rágcsálókon végzett kísérletek kimutatták, hogy ha patkányok vagy egerek nagyon nagy dózist kapnak vegyítetlen izoflavonból, az serkentheti a tumor növekedését. De, ahogy dr. Mayer is rámutatott, ez az eredmény nem vetíthető ki egyértelműen arra, hogy az emberek miként dolgozzák fel a szóját. Egyrészt az emberi szervezet és a rágcsálók élettani különbségei miatt, másrészt az izoflavon-pótlékok és a diétás szója közötti eltérések miatt.

A kutatási spektrum másik oldala pedig a megfigyelő, népességszintű tanulmányok. Ezek a vizsgálatok általában a nagy, ázsiai populációkat vették górcső alá, ugyanis ott a legelterjedtebb a szójafogyasztás. Ezeken a helyeken a szója nemhogy nem járult hozzá nagyobb mértékben a rák kialakulásához, sok esetben még alacsonyabb is volt az arány.

„Az üzenet összegzésképpen az, hogy a rákkutatással foglalkozók megpróbálják megfejteni a pontos jelenséget. A nők pedig ahelyett, hogy beállnának az aggódók sorába – azért, mert a szója szerepel a diétában –, inkább a testmozgásra és a kilók leadására fókuszáljanak, a mellrák megelőzése érdekében – magyarázza Mayer – Egyre több bizonyítékunk van az elhízás és a mellrák kialakulásának kockázata közötti szoros kapcsolatra, nem beszélve a testgyakorlás hasznos következményeiről. Ez pedig már nem fogható a szójára."