• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Szputnyiknál épp úgy akadozik a szállítás, mint a nyugati oltásoknál

Lapszemle 2021.02.20 Forrás: hvg.hu
A Szputnyiknál épp úgy akadozik a szállítás, mint a nyugati oltásoknál

Szijjártó Péter erre a hónapra 600 ezer dózis Szputnyik V-t ígért, ehelyett egyelőre 40 ezer érkezett.

Nagyon úgy tűnik, hogy a világ kezd megbarátkozni az orosz vakcinával, a Szputnyik V-vel. Persze sosem az volt a kérdés, hogy az orosz tudnak-e hatékony szert kifejleszteni a koronavírus ellen, az aggodalmakat leginkább az táplálta, hogy az orosz tudósok munkájáról sokáig semmilyen adat, információ nem állt rendelkezésre. A kedélyeket az nyugtatta meg némileg, amikor a világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben publikálták az eredményeiket, amely szerint a Szputnyik V vakcina 91,6 százalékban hatásos a koronavírus ellen. Ez sok országot megnyugtatott, és azóta a hivatalos adatok szerint immár 27 helyen engedélyezték a használatát - írta a hvg.hu.

Már csak egy kérdés maradt: lesz-e elég orosz vakcina?

Emlékezetes, amikor itthon először szóba került a Szputnyik V vakcina használata, akkor arról beszéltek a politikusok, hogy azért nem valószínű, hogy vásárolni fogunk belőle, mert nincs elég kapacitás a gyártására. Aztán ez fordult, Szijjártó Péter külügyminiszter január 22-én azt mondta Moszkvában: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő vakcina érkezik. Azóta pedig már oltanak is itthon a szerrel – igaz a múlt heti hírek szerint egyelőre azzal 6 ezer adaggal, amelyik még decemberben érkezett.

Azóta – február elején – 40 ezer dózis érkezett, és Gulyás Gergely a múlt héten már arról beszélt, hogy a beígért 600 ezer adag helyett ebben a hónapban mindössze 200 ezer érkezhet. A csúszást – mint a Telex múlt heti cikkében megjegyezte – a kormány nem verte olyan nagydobra, mint azt, hogy az EU-ból a vártnál lassabban érkeznek az oltóanyagok. A csúszás okáról sem esik sok szó, logikus magyarázat volt, hogy mégis gondok akadnak a gyártási kapacitással.

Ezt cáfolta a Financial Timesnak Kirill Dmitrijev, az RDIF vezetője, mondván, az eredeti megállapodásnak megfelelően szállítanak Magyarországra. Dmitrijev azt is elmondta, hogy az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap már 10 ország 15 gyártójával kötött szerződést 1,4 milliárd vakcina gyártására, ami – mivel ezt az oltást is kétszer kell beadni – 700 millió ember beoltására elegendő.

Mindez azt is jelenti, hogy az anyaországon kívül immár kétszer annyi vakcinát állítanak elő, többek közt Kínában, Dél-Koreában, Indiában, Iránban, Brazíliában vagy éppen Szerbiában. Igaz, a héten arról szóltak a hírek, hogy déli szomszédunknál egyelőre csak csomagolni fogják az Oroszországból származó vakcinákat, a távlati tervek szerint idővel maguk fogják gyártani az ország számára szükséges mennyiséget. Részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink