• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szülőszobában miért nincs hely az emberi jogoknak?

Lapszemle Forrás: vs.hu - delmagyar.hu

Nagyjából 300 ember vett részt a Más állapotot a szülészetben! elnevezésű budapesti figyelem felhívó sétán.

A Rózsák Forradalma elnevezésű, alulról szerveződő kezdeményezés célja beszélni a nőket érő szülőszobai erőszakról: a sokszor indokolatlan császármetszésekről, a nő akarata ellenére végzett gátmetszésről, a baba megszületésének sürgetéséről hasba könyökléssel vagy injekciókkal. Az eseményt szervező 25 nő nagyon különböző területen dolgozik – van közöttük mérnök, pszichológus, szülésznő és dúla is –, de közös bennük, hogy legtöbbjüknek már volt valamilyen negatív kórházi szülésélménye, vagy egészségügyi dolgozóként testközelből tapasztalja, mennyi nőt ér nap mint nap trauma a szülőszobákon – írja a vs.hu portálja.

Az elmúlt hetekben Facebook oldalukon több száz anyuka osztotta meg – fényképpel is vállalva – saját kórházi élményeit. Te mit szólnál, ha kérdezés nélkül bármely izmodat átvágnák? Egy anya csak örömében sírhatna szülés után. A lányomnak más legyen.. Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket címeztek az őket ellátó egészségügyi szakembereknek.

A menet a Nyugati térről indult, a séta pedig az Emmi és az Alapvető Jogok Biztosának panaszirodáját is érintette, ahol szimbolikusan rózsákat és személyes panaszos leveleket helyeztek el az épületek elé.

A Szabadság téren egy hagyományos szülőágy várta a séta résztvevőit, amelyen gesztus értékűen egy férfi résztvevő pózolt a fotósoknak, majd traumáik jelképeként rózsákkal borították be az anyák. A szervezők a Szabadság téren felolvasták kiáltványukat, amelyben többek között az alkalmazott szakmai irányelvek felülvizsgálatát sürgetik, illetve a szülő nők megfelelő informálását és bevonásukat a testükkel kapcsolatos döntésekbe. A legnagyobb problémát abban látják, hogy a jelenlegi szülészeti ellátórendszer nem tudja figyelembe venni az egyéni igényeket, sokszor például a kórházi túlzsúfoltság vagy az orvosok leterheltsége miatt csorbul az anya önrendelkezési joga és sürgetik a baba mielőbbi megszületését vagy választják el közvetlenül a szülés után az édesanyjától.

A témáról a delmagyar.hu portálja így ír: Sok fiatal anyuka és közel ötven társa azért gyűltek össze vasárnap kora délután a szegedi Szent István téren, hogy sétálva hívják fel a figyelmet arra, hogy a magyar szülészeti ellátás ebben a formában senkinek sem jó, káros a nőkre és gyermekeikre, a családokra, ezáltal az egész társadalomra. A Rózsák forradalma elnevezésű Facebook csoport azért jött létre, hogy az édesanyák megosszák egymással tapasztalataikat a szülésről. Kiderült, hogy sokunknak nincsenek jó emlékeik a szülésről – mondta Bertalan Kristó Helga, a szegedi megmozdulás szervezője. A Másállapotot a szülészetben! című országos megmozdulás részeként Szeged mellett Budapesten és Székesfehérváron is sétáltak az anyák, nők, férfiak, szakemberek és gyerekek.