• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi fertőzések - Baj van, de mekkora?

Lapszemle Forrás: vasarnapihirek.hu

Vannak olyan egészségügyi dolgozók is, akik – név nélkül – erősen vitatják a kórházak, rendelők megfelelő higiéniai állapotát.

Nem csillapodnak a kedélyek a három héttel ezelőtti, nagy port kavart cikkünkkel kapcsolatban, amelyben egy egészségügyi dolgozó azt állította: a kórházi fertőzések nagy részét a nem megfelelő higiéniai állapotok és az egyszer használatos eszközök sokszori újrafelhasználása okozza. Azóta rengeteg eset és rémtörténet járja be a hazai sajtót, vannak olyan egészségügyi dolgozók is, akik – név nélkül – erősen vitatják a kórházak, rendelők megfelelő higiéniai állapotát. Más szakemberek szerint azonban messze nem ekkora a probléma. Ami tény: a kórházak egyharmadában baj van a dolgozók kézmosási szokásaival – olvasható a vasarnapihirek.hu portálján.

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet az ENSZ hatóságaként működik. Tucatnyi nemzetközi ajánlása van a betegbiztonság területén, ezek többségéhez Magyarország is csatlakozott. Ilyen például a kézhigiénia globális fejlesztése érdekében meghirdetett „Tiszta betegellátás – Biztonságosabb betegellátás" program és annak részeként a „Ments életeket: moss kezet" szlogenű kampány. A WHO a kézhigiénés gyakorlat intézményi szintjének minősítéséhez 2011-ben önértékelési rendszert is kidolgozott, Kézhigiénés Önértékelő Rendszer, azaz KÖR néven. 2014-től Magyarországon is éves feladat az intézmények számára a WHO KÖR elvégzése és ezt követően célzott kézhigiénia fejlesztési cselekvési terv készítése.

A KÖR-ben és a cselekvési tervben foglaltakat az egészségügyi hatóság ellenőrzi. „Hosszú folyamat, mire a WHO ajánlásai kézzel fogható eredményeket is hoznak, de országszerte pozitív a tendencia a kézhigiénés gyakorlat fejlődésével kapcsolatban. A kórházak egyharmadának van még elmaradása ezzel kapcsolatban, de a legtöbb intézményben már jól működik – nyilatkozta dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, aki hozzátette azt is: nincs akkora baj, amennyire kongatják a vészharangokat a hazai kórházi fertőzésekkel kapcsolatban.

Az egykor praktizáló orvos úgy véli, a legnagyobb bajt világszinten az egyre több antibiotikum rezisztens baktérium okozza, amelyre a WHO már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet. Ha nem figyelünk oda a helyes, megfelelő és indokolt antibiotikum-használatra, akkor a penicillin felfedezése előtti korszak köszönthet ránk. Ebben az egyénnek, a szakmának, az orvosoknak, a döntéshozóknak és a médiának is van felelőssége és szerepe – magyarázta Pusztai Zsófia.