• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A tisztakórház és a járványkórház megoldás jobb lett volna

Lapszemle 2020.06.06 Forrás: InfoStart
A tisztakórház és a járványkórház megoldás jobb lett volna

Ficzere Andrea: nem minden kórház volt alkalmas a koronavírus-betegek elkülönítésére.

Abban a fázisban volt a legnehezebb az ellátás, amíg a potenciális koronavírusos betegeket el kellett különíteni a többiektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az elmúlt hónapok során komoly kihívást jelenthetett a hazai egészségügyi intézményekben a járványkórházi részlegek elkülönítése, megakadályozandó a koronavírus esetleges terjedését az egyes létesítményeken belül. Ficzere Andrea szerint ezt nem is lehetett mindenhol jól végrehajtani. 

A kórházszövetség elnök emlékeztetett, azzal, hogy a koronavírusos betegeket szinte valamennyi intézménynek fogadnia kellett, amikor emelkedett a számuk, és a Dél-pesti Centrumkórház, valamint a Korányi is telítődött, mindenhol megjelent a fertőzés, ami nem biztos, hogy jó húzás volt. Kiemelte, nem szeretne bárkit is kritikával illetni, hiszen „az élet ezt hozta”, de úgy látja, bizonyos betegségeket jobb egy ellátórendszeren belül, egyfajta infrastruktúrán belül tömöríteni, mert akkor a fertőzés nem lesz „szórva”.

Az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója azt is megjegyezte, a koronavírus-pozitív betegek elkülönítése elsősorban addig okozott nagyobb nehézséget, amíg nem volt megfelelő számú betegágy. Mint mondta, addig maradt a higiéniás körülmények megteremtése, de „napról napra okosodtak” a minél hatékonyabb szeparálást illetően is. Ugyanakkor, ismételte meg, nem biztos, hogy alkalmas volt erre minden kórház infrastruktúrája.

Abban a fázisban, amíg valakiről nem derül ki, hogy pozitív vagy negatív – mint fogalmazott, ez a legrosszabb időszak –, egyágyas szobában kellene elhelyezni annak érdekében, hogy semmiképp se fertőzzön meg senkit. Azokat, akik esetében beigazolódott a betegség, viszont már egy kórterembe lehet tenni, hiszen egymásra már nem jelentenek veszélyt – tette hozzá.

Így azok az intézmények voltak előnyben, ahol több az egyágyas, külön fürdőszobás betegszoba, ellenben azokkal, ahol többágyasak a kórtermek, és többen osztoznak egy-egy vizes helyiségen – jegyezte meg Ficzere Andrea.

Legolvasottabb cikkeink