• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A TOP 4 orvos, akit a Covid-19 tett országos sztárrá

Lapszemle 2020.12.26 Forrás: növekedés.hu
A TOP 4 orvos, akit a Covid-19 tett országos sztárrá

Az országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője egészen 2020 tavaszáig alig-alig szerepelt a médiában.

Soha nem látott ismertséget és sokak esetében népszerűséget hozott a világjárvány néhány olyan szakembernek, akik kényszerűségből főszereplőivé váltak a Covid-19-cel kapcsolatos kommunikációnak, és ezzel bizonyos értelemben a 2020-as év celebjeivé is váltak - írja a növekedés.hu.

1. Müller Cecília

Kétség sem férhet hozzá, hogy az idei év legtöbbet szereplő és legtöbbször idézett orvos-celebje Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője egészen 2020 tavaszáig alig-alig szerepelt a médiában, a négy szakvizsgás (alapellátó, foglalkozás-egészségügyi, közegészségtan és megelőző orvoslás) szakember neve legfeljebb a szakmán belül csengett ismerősen. Aztán, mint az Operatív törzs meghatározó alakja, alig néhány hónap alatt országos ismertségre tett szert.

Müller Cecília idén novemberben töltötte be a 62 évét, és néhány alkalomtól eltekintve minden egyes nap ő tájékoztatta a közvéleményt az aktuális helyzetről. A legnagyobb közösségi portálon már majdnem 66 ezer (!) tagot számlál a Müller Cecília (cili) fan csoport, ahol rengeteg mémet osztanak meg róla a rajongók, és ahol természetesen újra és újra feltűnik az elmaradhatatlan és immár örökre hozzá kötődő szó is, a „nyunyóka”.

2. Győrfi Pál

A mémekből ítélve (63 ezer találat!) szinte bizonyos, hogy az idei év második legnépszerűbb egészségügyi szakembere Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója ugyan egyáltalán nem az ismeretlenségből bukkant fel, de azzal, hogy ő lett a főszereplője a kormány tavaszi országos figyelemfelhívó kampányának, újból felkapta őt a hírnév.

Először kezet mosni tanított egy országot, majd ő volt az, aki otthon maradásra buzdított. A "Maradjanak otthon" helyett ősszel már az "Együtt újra sikerülni fog" volt az a mondat, amit a koronavírus elleni küzdelem kormányzati egészségnevelője sulykolt, bármelyik televízió- vagy rádiócsatornára is kapcsolt az ember, majd vele kezdte el népszerűsíteni a kormány a Covid-oltást is.

...

3. Szlávik János

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa egy interjúban azt mondta, mindig is trópusi betegségekkel akart foglalkozni, így kézenfekvő volt, hogy a diploma megszerzését követően, 1986-ban a központi „fertőző” kórházban, a Szent Lászlóban kezd.

Az egy-egy ritka, hazánkba behurcolt megbetegedés mellett főként HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket kezelt egészen 2020 tavaszáig, amikortól az általa vezetett osztály egy csapásra az első számú Covid-ellátóhely, ő pedig az ország legismertebb infektológusa lett.

Azt nem tudni, mennyi ideje maradt az elmúlt hónapokban kijárni Tökölre, ahol kisegítő börtönorvosként HIV-fertőzött rabokat kezel, könyveket, kiadványokat szerkeszteni, amit amúgy rendszeresen csinál, vagy, hogy mennyire tudott aktívan részt venni a Nigériai-Magyar Üzleti Tanácsban, amelynek alelnöke.

Amit viszont tudható, hogy az orvos is ember, és ő is tévedhet: Szlávik János februárban még biztos volt benne, hogy a kínai koronavírus nem okoz majd megbetegedéseket Európában. Becsületére legyen mondva, később elismerte, hogy nagyot tévedett, ahogyan akkor is, amikor azt gondolta: bár lesz második hullám, az jóval enyhébb lesz, mint az első.

Szlávikot eddig megkímélték a mémgyárak, infektológusként azonban mára kellő ismertségre és elismertségre tett szert ahhoz, hogy a TV2 vele reklámozza a karácsonykor elmaradhatatlan Reszkessetek betörők trilógiát. 

További részletek a cikkben.