• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A történelem során soha nem kellett még ennyi oltóanyag

Lapszemle 2021.02.24 Forrás: növekedés.hu
A történelem során soha nem kellett még ennyi oltóanyag

Összességében a fejlesztők körülbelül 10 milliárd dollár állami és nonprofit támogatást kaptak, bár ez az összeg vélhetően alulbecsült.

A gyártókapacitások szűkössége és a gazdagabb országok nagy mennyiségű előrendelése miatt lehetséges, hogy 2021-ben világszerte több milliárd ember nem fér hozzá semmilyen Covid-vakcinához. Ez összességében meghosszabbíthatja a pandémiát, és növelheti a vírus további mutációinak megjelenési kockázatát, ami alááshatja a meglévő vakcinák hatékonyságát – egyebek mellett erre is rámutat a Lancet átfogó tanulmánya, amelyet a növekedés.hu idéz.

Az emberiség csak a vakcinákkal lesz képes legyőzni a koronavírust, de csak akkor, ha a gyártók képesek azt elegendő mennyiségben, megfizethető áron és mindenki számára hozzáférhetővé tenni – derül ki a Lancet tudományos folyóirat átfogó tanulmányából.

A szerzők a WHO adatbázisa alapján összefoglalták a 26 vezető oltóanyag főbb jellemzőit. Táblázatukban a jelzőlámpának megfelelő színekkel utaltak az egyes vakcinák potenciális hozzájárulására a globális immunitás eléréséhez: a piros jelzi a nagy kockázatot, a sárga a közepeset, a zöld pedig azt, ha alig vagy egyáltalán nincs rizikó. A pandémia során ezek természetesen változhatnak, jelenleg azonban ez a helyzet a Covid-vakcinákkal:

Legalább 10 milliárd dollár támogatást kaptak a cégek

A 2021. február 3-ig fejlesztés alatt állt 289 kísérleti Covid-ellenes vakcinából 66 volt a klinikai teszt különböző fázisaiban, köztük 20 a 3. fázisban. Ebből a 66 oltásból csak ötöt engedélyeztek a WHO szigorú kritériuma szerint a szakhatóságok, vagy maga az Egészségügyi Világszervezet: az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem, a Pfizer és a BioNTech, a Gamaleya, a Moderna és a Sinopharm/Pekingi Intézet oltóanyagát.

További öt vakcina kapott még jóváhagyást más ügynökségnél sürgősségi felhasználásra Kínából, Indiából, Kazahsztánból és Oroszországból. Várható, hogy a Novavax és a Johnson & Johnson is zöld utat kap a klinikai kísérletek 3. fázisának pozitív időközi eredményei alapján. Számos vakcina magas hatékonyságot (azaz több mint 70 százalékot) mutatott a klinikai vizsgálatok során, bár nem minden fejlesztő tette közzé eredményeit. 

Az engedélyezett vakcinák többsége bizonyítottan erős védelmet nyújt a COVID-19 miatti kórházi ápolás és halálesetek ellen.

Az oltóanyag-fejlesztéseket, a klinikai vizsgálatokat kormányok és nonprofit szervezetek finanszírozták, befektetve egyúttal gyártóhelyek építésébe és bővítésébe, valamint szerződéses gyártási és forgalmazási hálózatokat hoztak létre a sikeres oltások gyors bevezetésének lehetővé tétele érdekében.

Összességében a fejlesztők körülbelül 10 milliárd dollár állami és nonprofit támogatást kaptak, bár ez az összeg vélhetően alulbecsült, tekintettel arra, hogy nem minden projekttámogatás nyilvános. Az első öt vállalat a megismerhető adatok szerint 957 és 2,1 milliárd dollár közötti finanszírozási kötelezettségvállalást kapott, főként az Egyesült Államok kormányától és a nemzetközi járványellenes koalíciótól (CEPI). A kínai és az orosz kormány is számos vakcinajelöltbe fektetett be.

Több milliárdnyi oltóanyag kell, a lehető leggyorsabban

A világnak most egyszerre több adag vakcinára van szüksége, mint eddig a a történelemben bármikor, hogy elegendő embert beoltasson a globális immunitáshoz – emlékeztetnek a Lancet szerzői.

A figyelem ezért most a gyártási kapacitások bővítésére irányul, ami monumentális kihívás. Egyelőre nagyon eltérőek a kapacitások, amelyekről a potenciális oltóanyaggal rendelkező vállalatok 2021 végéig vállalni tudnak. Kilenc vakcinafejlesztő nyilatkozta azt, hogy évente legfeljebb 700 millió adagot képes előállítani, tíz másik gyártó azonban 1 milliárdnyi vagy annál is több dózis oltóanyag előállítását célozza meg.  De jelenleg egyetlen vállalat sem képes annyi Covid-ellenes vakcinát előállítani, amivel el lehet látni a Föld összes országát, még akkor sem, ha képesek lennének teljesíteni becsléseiket.

A termelés növelése a globális kereslet kielégítése érdekében monumentális kihívás.

A világjárvány előtt nem volt a vezető cégeknek olyan gyártási hálózata, amelyek a most kifejlesztett új technológiákat alkalmazták volna, beleértve az mRNS alapú vakcinákat. Ezenkívül a globális ellátáshoz hihetetlen mennyiségű üvegcse, fecskendők és stabilizátor is kell.

A globális oltóanyag-gyártási kapacitás erősen koncentrált, a Covid-vakcinák tömeggyártását ezen felül a vezető fejlesztők és a szerződéses gyártók közötti kapcsolatok is befolyásolják. A szűk gyártási keresztmetszet feloldásához valószínűleg széleskörű technológiaátadásra lenne szükség – mutatnak rá az elemzők. Hozzáteszik: jelenleg kevés ország rendelkezik hazai kapacitással a koronavírus-oltóanyagok gyors önálló előállításához, ezért szükség lesz rá, hogy a fejelsztők megosszák meg az ismereteket, a technológiát és az adatokat az egyes hazai gyártókkal.

A vakcinafejlesztők egy része már együttműködési megállapodást kötött a közepes jövedelmű országok gyártóival: az AstraZeneca az Indiai Szérum Intézettel, a brazil Fiocruzzal, az argentin mAbxience Buenos Aires-szel és a thaiföldi Siam Bioscience-vel; a Johnson & Johnson a dél-afrikai Aspen Pharmacare céggel; a Novavax az Indiai Szérum Intézettel. Ezeknek a megállapodásoknak a feltételei azonban szintén nem ismertek, így az sem világos, hogy a gyártók köthetnek-e saját megállapodásokat az oltóanyagokra az egyes országokkal.

Továbbirészletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink