• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A trafikügy pozitív hatása: nő a leszokni akarók aránya

Lapszemle Forrás: Heti Válasz Online

Pozitív hatása is van annak, hogy a sajtó felkapta a „trafikmutyiról" szóló híreket.

Csak a múlt hétvégén három ismerősöm keresett meg azzal, hogy le akarnak szokni. Mindegyikük több mint 30 éve folyamatosan dohányzik - mondta a Heti Válasz Online-nak Mucsi János tüdőgyógyász szakorvos. És egyre többen vannak így. Olyanok, akik évtizedek óta legalább egy dobozzal szívtak naponta. Olyanok, akiknek bár volt már szívinfarktusuk vagy valamilyen egyéb, a dohányzással összefüggő súlyos betegségük, mostanáig képtelenek voltak leállni a füstöléssel.

A gödöllői Erzsébet Gondozóház vezetője kifejtette: a most megszülető elhatározások több okra vezethetők vissza. Az egyik ok - és időben is ez volt legkorábban - egy jogszabályi szigorítás, amivel megszüntették a nyilvános, zárt helyeken a dohányzási lehetőséget, majd nem sokkal később megtiltották ezt a közösségi közlekedés megállóhelyeiben, aluljárókban, oktatási és egészségügyi intézmények udvarán vagy játszóterek közelében.

A másik ok a cigaretta árának emelése. Eddig is voltak néhány százalékos áremelések, de most drasztikusabb drágulás következett be. Ezer forint sokaknál már tényleg a lélektani határ - teszi hozzá a szakember. Az is negatívan érintett többeket, hogy július 1-je óta nem vásárolhatja meg a cigarettát a bejáratott helyen, a jól megszokott üzletben.

És van még egy ok: nagy sajtóvisszhangot kapott a nemzeti dohányboltok létrehozása, és az ezzel járó kérdéses, visszatetsző vagy akár botrányos hírek egyike-másika. Úgyhogy plusz érzelmi töltetet kapott a történet, e három hatás pedig - szerencsére - felerősítette egymást - összegez a szakember.

Mekkora esélyük van a jelentkezőknek arra, hogy ténylegesen letegyék a cigarettát? - kérdezte a lap Mucsi Jánostól. Ha valaki saját erőből akar leszokni, 3-5 százalékos a sikerráta. Ha igénybe veszi az orvos segítségét, 30-40 százaléknál lehet egy éves füstmentességet elérni - így a válasz.

A jelentkezők most azt mondják, hajlandóak kifizetni a „leszoktató gyógyszer" árát is, ami két hétre 12 ezer forint, és minimum 3 hónapig kell szedni. Három-hat hónap alatt a nikotinfüggőséget ezzel teljesen meg lehet szüntetni - mondja Mucsi János. Az igazi áttörést viszont az hozhatná meg a leszokásban, ha a leszokni akaró függő dohányosok OEP-támogatás mellett juthatnának hozzá a bizonyítottan hatékony, a nikotinfüggőséget megszüntetni képes vényköteles gyógyszerekhez.

Mivel az OEP-kassza állandó hiánnyal küzd, ezért ehhez kormányzati segítségre is szükség van. A dohánytermékek árának további 1 százalékos emelésével fedezni lehetne a leszokástámogatás költségeit, a 3 hónapig adandó vényköteles gyógyszerek árának 70 százalékát és a leszokást támogató rendelések fenntartásának a költségeit is - vélekedett Mucsi János, aki egyben a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért szervezet elnöke is.

Legolvasottabb cikkeink