• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért lett a térd a sportolók Achilles-sarka?

Lapszemle Forrás: Origo

Megelőzési módszer már létezik, de csak ott hatásos, ahol nem bizonytalanok a talajviszonyok.

A felgyorsult sportágak, a túlterheltség és a műfüves pályák elterjedése együttesen eredményezte, hogy a keresztszalag-szakadás soha nem látott mértékben sújtja a sportolókat. A minimum hat hónapos kihagyással járó sérülés azért is alattomos fajta, mert a gyógyulási időszakban könnyen becsaphatja magát az ember, amikor már azt hiszi, elég jó a lába - írja az origo.hu.

Ahogyan a labdarúgás fejlődött és gyorsult, úgy jelentek meg régen ismeretlen sérülések, amelyek most már ugyanúgy hozzátartoznak a játékhoz, mint a les, a gól vagy a szurkolói kritika egy-egy bírói döntés után. A keresztszalag-szakadás mára a sportolók egyik legnagyobb ellensége lett, amely nemcsak a fájdalom és a műtét, hanem a legalább féléves rehabilitáció miatt is komoly lelkierőt igényel a sérülttől.

A keresztszalag-szakadás a térd leggyakoribb súlyos sérülése, amely miatt megbomlik a térd biomechanikája, instabillá válik, bármikor kiugorhat. Dr. Tállay András, a Sportkórház sebészorvosa azt mondja, régen is sok keresztszalag-szakadás volt a sportolóknál - sokaknak be is kellett fejezniük emiatt -, csak kevésbé ismerték fel ezeket.

Sokszor porcleválásnak gondolták, ezt orvosolva kivették a belső porcot, a szalag azonban nem került látótérbe, így fordulhat elő, hogy az ötven-hatvan éves korábbi élsportolók közül sokan térdprotézisműtétre kényszerülnek, mivel nem lett pótolva az elszakadt keresztszalag, és ez porckopáshoz vezetett.

Az orvostudomány fejlődése a diagnosztikára is hatással volt, megjelent az MR-vizsgálat, amivel nagyobb biztonsággal meg lehet állapítani egy-egy sérülés pontos milyenségét, így már a keresztszalag-szakadásokat is sokkal könnyebb azonosítani. Tállay ugyanakkor azt tapasztalta, az első ellátóhelyen sokszor nem sikerül felfedezni a keresztszalag-szakadást, mert a röntgen nem mutat csontsérülést, a beteg védekezése miatt pedig nehéz pontosan megvizsgálni a lábat.

Fontos ugyanis, hogy a beteg fektében teljesen ellazítsa a combját, mert az orvos csak akkor tudja megállapítani, mennyire stabil a térd, vagy sem. Egy kutatás szerint a keresztszalag elszakadásához 1800 newton erő szükséges.

Annak, hogy manapság rengeteg a keresztszalag-szakadás, Tállay szerint több oka van: szerepet játszik benne a sportolók hatalmas terhelése, a sportágak felgyorsulása, illetve az is, hogy sok új, extrém sport alakult ki, ezeknél pedig a technikai háttér csak fokozatosan formálódik. Utóbbira jó példa a snowboard vagy a wakeboard, ahol komoly sérülésveszélyt jelent, ha egy esésnél a deszka kötése nem old ki időben. Az okok között található a műfüves pályák térhódítása is, amelyen a hirtelen irányváltásoknál könnyebben letapadhat a láb, akkor is, ha valaki a direkt ilyen borításra szánt cipőben játszik.

Sportágakról, sportolók eseteiről további tények az Origón

Legolvasottabb cikkeink