• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A tűzoltás éve az egészségügyben

Lapszemle Forrás: Népszava

A kórházak 60-70 milliárd forintos adósságcsapdában vergődnek.

Az év elején úgy tűnt, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszternek sikerül az ágazatban mindenkivel kiegyeznie, azonban az év végére ismét felszínre kerültek a problémák. A kórházak vezetői azt nehezményezik, hogy az október megállapodás ellenére, amely az alulfinanszírozottságból eredő problémákat hivatott orvosolni egy egyszeri hatmilliárd forintos összeggel, az intézmények nem decemberben, hanem csak januárban kapják meg. Pedig három hónapja még úgy gondolták az intézményvezetők, hogy fellélegezhetnek. A kórházak ugyanis 60-70 milliárd forintos adósságcsapdában vergődtek, kiutat csak a finanszírozási technika megváltoztatásától és egy jelentősebb nagyságú többletpénztől reméltek.

Céljuk eléréséhez az elkeseredett kórházvezetők demonstrációba kezdtek, amellyel megtörték a kormány konokságát. Addig ugyanis jobbára csak azt a választ kapták, hogy nincs semmilyen pluszpénz a költségvetésben. Végül azonban 4,5 milliárd forintot talált a kabinet, amit a kórházigazgatók megbékítésére ajánlottak. A 25,5 milliárd forintot követelő intézményvezetők kezdetben ellenálltak, miután azonban újabb 6, illetve további 38 milliárd forintot is kiharcoltak, felhagytak tiltakozásukkal. Sőt, abba is belementek, hogy a tárca visszaállítsa az áprilisban eltörölt teljesítményvolumen-korlát finanszírozást.

Ezzel párhuzamosan a patikusok is támadják Székely Tamást, mivel a gyógyszerészek nem nyugodnak bele a patikaliberalizáció töretlenségébe. Mindenáron el akarják érni, hogy a kormány, ha nem is vonja vissza a reformot, de legalább a szakma igényei szerint korrigálja azt. Székely Tamás hajlott is az alkura, törvénymódosításként benyújtotta a patikaalapítás feltételeinek szigorítását. Azonban a szocialista frakció nem találta indokoltnak a szigoritást. A lassan elmúló év során azonban még egy nagyobb arányú gyógyszerár-emelés is volt, aminek hatására még áprilisban csaknem ezer készítményt drágult, közöttük számos allergiaellenes tabletta és orrspray, agyműködést stimuláló készítmény, valamint savlekötő. A tárca az intézkedéstől összesen 16 milliárd forint megtakarítást várt, ugyanakkor a miniszter állítása szerint a támogatás csökkentése és megszüntetése alig 2-2,2 százalékos áremelést jelentett. Ennek ellentmondanak a Népszava által megkérdezett patikusok, akik szerint a vásárlóknak áprilistól átlag 20 százalékkal kellett többet fizetniük, s így sokan inkább nem váltották ki gyógyszereiket.