• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A vakcinák hatásosságáról és az újrafertőződés veszélyéről

Lapszemle 2020.12.11 Forrás: InfoStart
A vakcinák hatásosságáról és az újrafertőződés veszélyéről

Csak a következő hónapokban, években fogják tudni megmondani, hogy akár a betegség, akár az oltás milyen hosszú ideig tartó védettséget ad.

Még nem érzem azt, hogy a járvány csökkenő fázisában vagyunk, de egészen biztos, hogy ez is be fog következni – mondta Szlávik János főorvos az InfoRádió Aréna című műsorában. A Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a különböző vakcinatípusok hatásmechanizmusáról, a védettség várható idejéről, és arról is, hogy „az első hullám kismiska volt” a mostanihoz képest.

Hány vakcina van jelenleg, amelyet már használnak?

Öt olyan oltóanyag van, amit előtörzskönyveztek. Az egyes országok dönthetnek úgy, hogy nem egy központi ellenőrzési eljárásnak vetik alá a védőoltást, hanem a saját egészségügyi hatóságuk dönt úgy, hogy az oltóanyag biztonságos. Ideiglenes törzskönyvezési eljárásban az oltást – persze szigorúan ellenőrzött körülmények között – be lehet adni a lakosságnak. Ezt a módszert nemrég kezdték Angliában, de Kínában, Oroszországban és nemsokára az Egyesült Államokban is lesznek olyan oltóanyagok, amelyeket széles körben lehet alkalmazni. Azt is megtehetik, hogy más országoknak ajánlják föl ily módon a vakcinát, ez történt például az egyik kínai vakcinával, amelyet most az Egyesült Arab Emirátusok egészségügyi dolgozóinak adnak be.

Mit jelent ez a 80-90 százalék?

Meg kell vizsgálni, hogy akiket beoltottak placebóval vagy az oltóanyaggal, közülük hányan fertőződtek meg, hányan lettek súlyos betegek és hányan haltak meg. A beoltottak közül az első eredmények szerint senki nem halt meg, senki nem lett súlyos beteg, és találtak egy-két enyhe vagy közepesen súlyos megbetegedést. Ez óriási hír. Ez a vakcináció célja. Lesznek, akik elkapják a koronavírust, hiszen olyan, hogy 100 százalékos védettség nem létezik, de akik elkapják, sem lesznek súlyos betegek. Természetesen az nagyon jó, ha megakadályozzák a fertőződést, mert akkor szűnhet meg a járvány. De ahhoz elég a lakosság 60-70 százalékát beoltani, ha már a lakosság fele úgy gondolja, hogy neki hasznos az oltás, akkor már győztünk a koronavírus ellen. Meg kell győzni az embereket, hogy ez valóban egy hasznos dolog. Nagyon sokan szkeptikusak, de ezért van a tudomány, hogy az embereket meggyőzze az oltásoknak a biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Az tudható már, hogy a különböző vakcinák mennyi ideig nyújtanak védelmet?

Igazából majd csak a következő hónapokban, években fogjuk tudni megmondani, hogy akár a betegség, akár az oltás milyen hosszú ideig tartó védettséget ad. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy újra kell az embereket oltani félévente vagy évente, de még ez is egy apróság ahhoz képest, hogy mennyi ember hal most meg a betegség következtében, és mekkora gazdasági, egészségügyi, pszichológiai kárt okoz. Én optimista vagyok, úgy gondolom, hogy nem kell félévente az embereket beoltani a következő időszakban, de ezt majd az idő fogja megoldani.