• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért is kell regisztrálnunk egy oldalon a védőoltásra?

Lapszemle 2020.12.11 Forrás: hvg.hu
Miért is kell regisztrálnunk egy oldalon a védőoltásra?

Asbóth Márton szerint csak kommunikációs okokkal magyarázható, hogy miért áldoz a kormány ennyi energiát a regisztráció népszerűsítésére.

Ködösen kommunikál a kormány arról, hogy miért is van szükség arra a vakcina regisztrációs honlapra, amely azt bizonyosan nem garantálja, hogy az ottani jelentkezés alapján jutunk koronavírus elleni oltáshoz. A kormány igényfelmérés címén számos személyes adatot kér tőlünk, amelyeket aztán továbbít az egészségbiztosítási alapkezelő felé. A háziorvos pedig a lánc legvégén várja, hogy megkapja az adatokat, amelyeket egyébként is ismer. Nagy-Britanniában már elkezdődött az oltás, de efféle köröket nem futnak, írja a hvg.hu

A hivatalos magyarázat szerint azért van szükség arra, hogy adatainkat felvezessük egy honlapra, hogy a kormány felmérhesse a vakcina iránti igényeket. Ám felmerül a kérdés, hogy ha a kormány enélkül az igényfelmérés nélkül is meg tudott már rendelni 17,5 millió vakcinát, akkor a regisztrálásra mégis mi szükség van. Nehéz elképzelni, hogy az esetleges alacsony igényeket látva a kormány lemond több millió oltásról, anélkül, hogy a nyájimmunitást elértük volna.

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint a honlap megtévesztően kommunikál a regisztráció céljáról. Az oldal tetején figyelemfelkeltő háttérrel a „Regisztráció oltásra” szöveg szerepel és a főoldalon írtak is arra utalnak, hogy a regisztráció célja az oltáshoz való hozzáférés.

Az apróbb betűs szövegből azonban kiderül, hogy erről szó sincs: a regisztrációval csak azt a szándékot jelezhetjük, hogy ha elérhető lesz az oltás, akkor szívesen beoltatnánk magunkat, de a regisztráció valójában egyáltalán nem befolyásolja azt, hogy mikor és hogyan férhetünk majd hozzá a védőoltáshoz.

Emiatt szerinte csak kommunikációs okokkal magyarázható, hogy miért áldoz a kormány ennyi energiát a regisztráció népszerűsítésére.

Ha valaki ennek fényében mégis úgy dönt, regisztrál, akkor a főoldalon látható regisztrációra kattintva választási lehetőséghez ér. Miután kitöltötte az adatlapot, választhat a lap alján, hogy csupán elfogadja az adatkezelési tájékoztatót, vagy beleegyezik abba is, hogy “későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adatait visszavonásomig kezeljék”.