• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A védőnők is részt vesznek a citológiai szűrésben

Lapszemle Forrás: Zalai Hírlap

Évente legalább négyszáz nő, édesanya, nagymama hal meg Magyarországon méhnyakrákban.

Egy olyan betegségben, aminek a halálozása például a skandináv országokban gyakorlatilag nulla... Igaz, ott a hölgyek 99 százaléka részt vesz a szűréseken, míg nálunk, a javuló tendencia mellett is csak 14-15 százalékos a megjelenés. Hogy az érintettek legyőzzék szemérmességüket, s könnyebben rászánják magukat a vizsgálatra, 3 éve a védőnőket is bevonták a citológiai mintavételbe – írja a zalaihirlap.hu portálja. Az elmúlt években pár hónapos projektek keretében zajlott a munka, idén azonban egész évre kiterjesztették a lehetőséget. A program május elején indult.

A védőnők csatlakozása önkéntes, Zala megyében az országos átlagot meghaladó a részvétel - mondta Tóth Lenke megyei vezető védőnő. 16 körzet 56 települését érinti a kezdeményezés.
A lényeg, hogy a meghívóval megszólított 25-65 év közötti nők, asszonyok nemcsak az általuk választott szülész-nőgyógyásszal, hanem a helyi védőnővel is elvégeztethetik a szűrést, vagyis a kenetvételt. Nem kell utazniuk, jóval könnyebb időpontot egyeztetni, a vizsgálat intimitásáról nem is szólva. A védőnők segítenek abban is, hogy amennyiben gyulladásos folyamatot vagy kóros elváltozást észlelnek, a páciens mielőbb eljusson a megfelelő szakvizsgálatokra.

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, hiszen a régi, 4-6 százalékos megjelenéshez képest 15-35 százalékra sikerült feltornázni a mutatókat.

A kapcsolódó védőnőktől nagy odaadást kíván a program, hiszen olyan asszonyokat kell meggyőzniük a szűrés fontosságáról, akik 5, 10, esetleg 15 éve nem szánták rá magukat – tette hozzá a megyei vezető védőnő.

Az átszűrtség azonban még így is alacsony, a halálozás drasztikus csökkenéséhez az érintettek 70 százalékának élnie kellene az ingyenes szűrés lehetőségével. Hallatlan jelentősége van ennek, hiszen a méhnyakrák, ha időben kiszűrik, maradéktalanul gyógyítható. Nálunk mégis évente több száz család gyászol, mert az édesanya vagy nagymama nem kerül időben orvoshoz.

Bertók Béláné, Zsuzsa immár 21 éve teljesít védőnői szolgálatot. Három éve került Teskándra, s mindjárt csatlakozott is a programhoz. Az elején kicsit idegenkedtem a feladattól, de kihívásnak tekintettem, arra gondoltam, ha más meg tudja tanulni, én sem riadhatok vissza – nyilatkozta Bertókné, aki hozzátette az elméleti és a gyakorlati képzés, egyáltalán nem volt nehéz. Tény, át kell esni a tűzkeresztségen, az első kenetvétel mindenkinek furcsa, de utána már gond nélkül megy – tette hozzá a védőnő. Zsuzsa körzetében az ide tartozó négy társközséggel együtt 433 asszonynak postáznak meghívót szűrésre. Az érintettek mintegy fele magánrendelésen végezteti a citológiát, a többiek egy része magától is átérzi a szűrés fontosságát, jelentős részüket azonban személyesen keresi fel, hogy meggyőzze őket.

Szerencsére hajlanak a szóra... – folytatja Zsuzsa. Volt olyan idős néni, aki azt mondta, ha maga vette a fáradságot, hogy eljött hozzám, hát én is megteszem... Megesik, hogy a megszólított az utolsó szülésekor volt legutóbb szűrésen, s a gyerek már a kamaszkorból is kinőtt – nyilatkozta a védőnő, hozzátéve azt is, ez egyfelől szomorú, ám én inkább annak örülök, hogy legalább most rászánja magát – mondta a védőnő, aki azt is elárulta a kapcsolata sokkal bizalmasabb lett az asszonyokkal, akik a klimaxszal, fogamzásgátlással, gyermekneveléssel s a szexuális élettel kapcsolatos gondjaikba is beavatják.

Ő pedig, ha szükséges, nem rest utánajárni a dolgoknak, tanácsot ad, készítményeket ajánl. A köszönöm sem marad el, ami számára is nagyon jó érzés. Van, aki egy óránál is tovább marad, holott maga a mintavétel csak pár másodperc – folytatja. – Nem nagyon tudják kivel megbeszélni ezeket a gondokat, itt azonban nyugodtan elővehetünk minden, a nőiséggel kapcsolatos kérdést – emelte ki a védőnő.