• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Abortusztabletta: az orvosok is megosztottak

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

A jelenleginél olcsóbban kellene adni a fogamzásgátlót a nőgyógyász szerint.

Sokat elárul az abortusztabletta engedélyezéséről: több baranyai szülész-nőgyógyász sem vállalta névvel a nyilatkozatot arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézetben aláírták az abortusztabletta engedélyét a magyarországi forgalmazásra. Ez egy olyan gyógyszer, amelyet kizárólag a terhesség kilencedik hete előtt lehet alkalmazni. Két pirulát kell bevenniük azoknak a nőknek, akik erre vállalkoznak, az egyik gyakorlatilag megöli az embriót, a második spontán vetélést eredményez – olvasható a Dunántúli Napló – online oldalán.

A lap úgy értesült - meglehetősen vegyes és viharos érzelmeket váltott ki az orvostársadalom, és különösen a szülész-nőgyógyászok meghatározó részének körében a hír. Már csak azért is, mert a parlament elé sem került az ügy, ami sokak szerint felháborító. Mások attól félnek, a tabletta forgalmazásának a híre elég lesz ahhoz, hogy a fiatal lányok a jövőben még meggondolatlanabbak legyenek, pedig a helyzet már ma is elkeserítő. Az abortusztól azonban még mindig sokan tartanak, nem szívesen mennének műtétre. Emiatt gátlásokat szabadíthat fel a tablettás abortusz gondolata – márpedig sokkal többről van szó, mint két kis pirula bevételéről.

A veszélyek és a probléma hangsúlyozásának fontosságát dr. Szabó István, a PTE professzora, a Magyar Szülész-Nőgyógyász Társaság örökös tiszteletbeli elnöke is kiemelte. Ő azért is beszélt szívesen a témáról, mert ő volt a szülész-nőgyógyász társaság szakmai kollégiumának elnöke 2005-ben, amikor kidolgozták a szakmai hátterét és szigorú szabályait a szer magyarországi piacra történő bevezetésének. Az elmúlt hét évben erre amiatt nem került sor, mert a gyógyszerforgalmazó eddig nem kérelmezte, és nem váltotta ki a magyarországi engedélyt – vélekedett a professzor.

Dr. Szabó István amiatt is reméli, hogy a gyógyszeres abortusz nem indít el lavinát, mert hazánkban így is nagyon szomorú a demográfiai helyzet. A születések száma (2011-ben 83583) mellett ugyan az abortuszoké (2011-ben 35748) is csökken évről évre, de hazánkban, lakosságszám-arányosan még mindig az európai átlag háromszorosa a terhességmegszakítások száma.

Baranyában a családvédelmi szolgálat az elmúlt évben 1600 terhességmegszakításhoz járult hozzá – nyilatkozta Ferenczné Novográdecz Márta. A megyei vezető védőnő elmondta, a törvény szerint a munkatársaik nem nyomozhatnak egy abortuszra jelentkező hölgy után, hogy igazat mondott-e, amikor válsághelyzetre hivatkozva kérte hozzájárulásukat egy terhességmegszakításhoz. Ha erre hivatkozik valaki, ők egyet tehetnek, illetve kell tenniük: elmondják, milyen következményekkel jár az abortusz, milyen más lehetőségek vannak, s mérlegelésre próbálják rábírni egy négyszemközti személyes elbeszélgetés során az eléjük járulót. A hozzájárulást két meghallgatás után adhatják ki. A második három nap múlva követi az elsőt, s ha akkor is megmásíthatatlan a kérelmező szándéka, meg kell adniuk az engedélyt.

A hölgyek önkéntesen egy anonim kérdőívet töltenek ki, amelyen arról is beszámolnak, mi vezette őket a döntésre. A legtöbben anyagi okokra, majd párkapcsolati problémákra hivatkoznak, kevesebben arra, hogy nem szeretnének már több gyereket, lakásproblémáik vannak, illetve elveszítették, elveszíthetik a munkahelyüket.

Hivatalos nyilatkozat ugyan nem született még a sajtóhírekre reagálva, és nem közölték eddig az abortusztabletta magyarországi bevezetésének szabályait sem, de nem is cáfolták a megjelenteket. Dr. Szabó István is úgy tudja, hogy a 2005-ben lefektetett szakmai anyag megállapításai lesznek érvényesek. Eszerint gyógyszertárban nem, csakis kórházban, ellenőrzött körülmények közt lehet majd a pirulákhoz hozzájutni, mert azok használata nagy kockázattal, veszélyekkel jár, otthoni felhasználása több nő halálát okozta Európában.

A második, a vetélést kiváltó tabletta ugyanis akár egyhetes vérzést is okozhat a nőnek, erős alhasi görcsök kíséretében, emiatt fontos mindvégig az orvosi felügyelet. S bár valóban jóval kisebb a szövődmények kialakulásának az esélye a tablettás módszernél mint a művi vetélésnél. Azonban ennek is jelentős kockázatai lehetnek. Ráadásul az esetek 9-10 %-ában a tabletta által okozott vetélés nem teljes, olyankor szükséges mégis egy kisebb műtéti beavatkozás is. S így bár igaz, hogy a kockázatok a tablettás módszernél kisebbek, az abortusztabletta bevezetését a PTE professzora nem támogatja.

Az abortusztabletta-ügy arra jó lehet, hogy rávilágít egy súlyosabb, égető problémára, mégpedig a nem kívánt terhességek kialakulásának megelőzésére, azon belül is főként a 18 év alattiak esetében – vélekedett dr. Szabó István, aki hozzátette azt is, ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges lenne szerinte, hogy ez a kör, kormányzati támogatással – akár az abortusztabletta támogatásának a kárára – a jelenleginél jóval olcsóbban kaphassa a fogamzásgátló tablettát. Hiba lenne homokba dugni a fejünket: évente 5-7 ezer a 18 év alattiakon, 100–120 a 13-14 éveseken végzett abortuszok száma – emelte ki a professzor.