Az új kutatás még részletesebben egészíti ki mindazt, amit már tudunk a kávé szervezetre gyakorolt hatásairól.
A vér koffeinszintje befolyásolhatja a testzsír mennyiségét, ami viszont meghatározhatja a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezek egy nemrégiben készült tanulmány eredményei, amely genetikai markerek segítségével határozottabb kapcsolatot állapított meg a koffeinszint, a BMI és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között - írta az origo.hu a ScienceAlert cikke nyomán.
A svédországi Karolinska Intézet, a brit Bristoli Egyetem és a londoni Imperial College London kutatócsoportja szerint a kalóriamentes, de koffeintartalmú italokat a testzsírszint csökkentésének lehetséges eszközeként lehetne vizsgálni.
A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció alacsonyabb testtömeg indexszel (BMI) és teljes testzsír tömeggel társult. A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció emellett összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Hozzátették: a becslések szerint a koffein 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásának körülbelül a felét a BMI csökkenése közvetíti. További megállapítások a teljes cikkben