A tipikus nyári fertőző megbetegedések elsősorban a gyomor-bélrendszer heveny gyulladásos betegségei, bőrpanaszok.
Nyáron különösen fontos a személyi higiénés szabályok betartása – mindenekelőtt gyakori kézmosás, a gyorsan romló ételek alapos hőkezelése és a főtt ételek gyors elfogyasztása. A nyár leggyakoribb fertőző betegségeiről, az esetleges mérgezésekről dr. Németh Lídia, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa tájékoztatta a teol.hu portálját.
Készételt a nyári nagy melegben még hűtve sem tanácsos sokáig tárolni. Hűtőtáskával és jégakkuval menjünk bevásárolni. Az élelmiszer az alatt az idő alatt is megromolhat, károsodhat, amíg a boltból haza érünk.
A strandokon, fürdőkben számos kockázat leselkedik a vendégekre, melyekkel jobb tisztában lenni, és néhány alapszabályt magunk és mások érdekében is betartani. A fertőző megbetegedéseken túl egyéb veszéllyel is számolni kell. A vízforgatóval ellátott medence vizének tisztításakor sokféle vegyszert használnak, ezek arra érzékenyeknél okozhatnak különböző kellemetlen tüneteket, például bőrkiszáradást, ekcémát. A gyógymedencébe csak alapos szappanos fürdés után illik bemenni, úszni pedig semmiképpen nem ajánlatos. Ilyenkor a vizet közvetlenül belélegezzük, lenyeljük, aminek következtében 4-5, vagy akár 10-12 nap múlva igen kellemetlen tünetekkel járó betegségekre ébredhet a fürdőző. Gyermekeknek amúgy sem ajánlott 32 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vízben tartózkodni.