• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Talán csillapodik a migrációs kedv?

Lapszemle Forrás: Elitmed.hu

Most már minden egyes ember elvesztését nehezen tolerálja az ágazat - mondja Éger István, a MOK elnöke az elvándorlásról.

Június 30-ig összesen 847 egészségügyi dolgozó, közöttük 424 orvos és 246 egészségügyi szakdolgozó részére állítottak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az EEKH-ban. Tavaly ugyanebben az időszakban 929 szakember kért igazolást, ebből 454 fő orvos, 292 fő pedig ápoló volt – olvasható az elitmed.hu portálon az EEKH adataira hivatkozva.

– Még mindig egy teljes évfolyam távozik külföldre, jószerivel mintha egyetlen orvost sem képeznénk – így kommentálta lapnak az adatokat dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. – Mérhetetlen az orvoshiány, azok a kollégák, akik még itthon vannak, óriási túlterhelés mellett gyógyítanak – jelezte az elnök, aki szerint a 28 főnyi csökkenés matematikailag sem szignifikáns, a legaggasztóbbnak azt tartja, hogy még mindig százas szériában távoznak külföldre a fiatal, 25-35 év közötti orvosok.

A megoldás az élet és munkakörülmények javítása, és a bérek növelése az elmúlt években megkezdett ütemében, valamint a túlmunka elismerése, a mozgóbér 2012-es befagyasztásának feloldása lenne. Most már minden egyes ember elvesztését nehezen tolerálja az ágazat, az első félév számai aggasztóak a MOK elnöke szerint, aki hozzátette, örülni csak annak lehetne, ha a statisztika „mínuszos" lenne, tehát megindulna a „hazavándorlás".

Július-augusztusban kapják kézhez diplomáikat a frissen végzett orvostanhallgatók, október-novemberre fejeződnek be a szakvizsgák, így a migrációs folyamatok döntően ősszel dőlnek el. A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) legutóbbi felméréséből azonban az is kiderült, hogy a hatodévesek 30 százaléka külföldi munkavállalást tervez.

– Olyan a magyar egészségügy, mint egy sokkos beteg. Az, hogy kevésbé vérzik, egyáltalán nem jelent javulást, hiszen az amúgy is hiányos orvos létszámból veszítettünk el még négyszázat – foglalja össze dr. Dénes Tamás. Az MRSZ elnöke, mindjárt felhívja a figyelmet arra is, hogy a tavalyi év első felében kétszáz 25-35 év közötti orvos kért igazolást, számuk idén nemhogy csökkent volna, hanem 11 fővel nőtt. Így az MRSZ attól tart, öt-tíz éven belül hiányozni fog az ellátásból a 30-50 év közötti korosztály, nem lesz, aki gyógyítson és oktasson.

A teljes cikk itt olvasható.