• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A víztől megy a csongrádi gyerekek hasa?

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Hiába jó a csongrádi ivóvíz minősége, ha a hálózat nem tiszta.

Nem is volt napirendi pont, mégis hosszasan tárgyaltak a minden helybelit érintő ügyről a képviselők tegnap. Kiderült, hogy a csongrádi ivóvíz problémáját a hálózat okozza – tájékoztatta Bedő Tamás független polgármester a képviselő-testületet egy minapi ülésen. Mint megírtuk: a víz a város több pontján időnként sárga, üledékes, a helyiek olykor szagosnak találják – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Az ügy ugyan nem szerepelt a napirendi pontok között, de a város lakóit foglalkoztatja, nem lehetett megkerülni. Csongrád korábbi polgármestere, Molnár József is szót kapott. Mint egykori vízműves szakember elmondta, hogy a jelenség nem függ össze a lezajlott ivóvízminőség-javító programmal. A víz rendben van, a hálózattal van baj, szerves és szervetlen szennyeződés rakódott le a csövekben, ezt le kell takarítani. Szerinte még legalább fél évig ezzel kell együtt élniük a csongrádiaknak.

Bedő Tamás arra emlékeztette a grémiumot, hogy a hálózaton komoly rekonstrukciót még soha nem hajtottak végre, sőt, a programból a korábbi városvezetés a pályázat során ki is húzta az erre szánt 70 milliós tételt. Az üzemeltető Alföldvíz Zrt.-vel szerinte megkérdőjelezhető a kapcsolat, legjobb lenne másik céghez szerződni.

A milliárdos értékű vízművagyonunkért elméletileg évi 12 millió forint bérleti díjat kellene kapnunk a társaságtól, ezt költhetnénk a hálózatra. A pénzt sosem látjuk. Ugyanis 4 méternél rövidebb vezeték cseréje karbantartásnak minősül, ami ennél hosszabb, az fejlesztésnek. Utánanéztem: érdekes módon eddig csak utóbbi helyzetről jegyzőkönyvezett a cég. Még ott is 6 méter csőről szólt az írás, ahol – megmértük – 4 méter aszfaltjavítás látható. Szóval rendszeresen „elfejlesztik" a pénzünket – részletezte Bedő Tamás.

A civilben háziorvosként dolgozó független Somogyi Árpád azt kérte, vizsgáltassák meg a víz minőségét, mert egy gyermeket gyógyító kollégája arról számolt be neki: a szülők panaszkodnak a vízre, és a napokban 80 kis betege közül 50-nek ment a hasa.