• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Napokig tartó lázzal támad az influenza

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Közepes intenzitású influenzajárvány van Somogyban.

A Népegészségügyi Szerv tájékoztatása szerint eddig 11 betegnél mutatták ki az influenzavírust, de az influenzaszerű megbetegedések aránya ennél nagyságrendekkel nagyobb, számuk az elmúlt napokban ugrásszerűen megemelkedett a megyében. Leginkább az óvodások és a kisiskolások esnek ágynak – írja a sonline.hu portálja.

Az elmúlt héten mindössze hat gyermek volt óvodában a 26-ból. A napokban is a fele csoport hiányzott a kaposszerdahelyi óvodában. Horváth Éva intézményvezető elmondta: a szülők arra panaszkodnak, hogy a gyerekeknek akár 4-5 napig elhúzódó lázuk van, továbbá köhögnek. Sok esetben a hűtőfürdő és a lázcsillapítók sem hatnak. Az óvónők próbálnak minél többször kezet mosni a gyerekekkel, a dadusok pedig minden nap fertőtlenítik a játékokat.

Az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt napokban ugrásszerűen megemelkedett a megyében. A legtöbb esetet a nagyatádi járásban tapasztalták. Varga Edit, a megyei népegészségügyi szerv járványügyi osztályvezetője elmondta: a heti jelentésből az látszik, hogy 670 megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, ez többszöröse az előző heti értékeknek. Hozzátette: Somogyban eddig 11 mintából mutattuk ki az influenza A vírust, a H3N2-t és a H1N1 influenza is megtalálható közöttük.

Az óvodás és a kisiskolás korosztálynál tapasztalható a legtöbb megbetegedés. Jellemzően nagyon magas, több napig tartó láz és levertség a tünetek. Több kaposvári üzlet kirakatában a betegség miatt zárva tábla fogadja a vásárlókat. A hivatalokban is sok a hiányzó.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Igazgatótanácsa az elmúlt héten látogatási tilalmat rendelt el az intézmény egész területén és valamennyi telephelyén. Az intézkedés egyelőre határozatlan ideig tart. Továbbá egy közösségi járványról is értesült a megyei népegészségügyi szerv. A kaposvári kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán kilenc ápolt és négy dolgozó betegedett meg.

A járvány kórokozójának azonosítása érdekében a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. Egyelőre a siófoki és a nagyatádi kórházban nem rendeltek el látogatási tilalmat. Utóbbiban több helyen kézfertőtlenítőket raktak ki és felhívják a látogatók figyelmét, hogy betegen ne jöjjenek az egészségügyi intézménybe.