• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A VOSZ állásfoglalása: megroppanhat az egészségügy

Lapszemle 2022.12.24 Forrás: Weborvos
A VOSZ állásfoglalása: megroppanhat az egészségügy

Ahol a „két” szektor sem bírta a feladatot, ott az egyik oldal szétverése nem oldhatja meg a közös problémát.

A kormány közzétette „Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítás tervezetét”, amellyel kapcsolatban 2022. 12. 24-ig van mód javaslattételre (társadalmi egyeztetésre). Ez a néhány napos határidő nem tekinthető valós szakmai egyeztetésnek, az orvosok diszkriminatív berendelésének és úgymond, „továbbképzésének” statáriális intézkedése – több, más hasonlóval együtt – előre nem látható, romboló hatással fenyeget. A változások bevezetését követően pontosan az ellenkezője történne, mint ami a jogalkotó célja lehet. Az előterjesztésben szereplő „hatásvizsgálat” alapvetően és kifejezetten hamis képet fest a várható következményekről, amely a jogszabály életbe lépése esetén súlyos költségvetési károkat, és súlyos és hosszú távú ellátási gondokat, az egészségügyi rendszer megroppanását okozná - írta a Vállalkozók Országos Szövetsége állásfoglalásában, melyet a kormányzat képviselőinek küldött el levélben.

Az általunk képviselt magyar magánszolgáltatói réteg, sok tízezer orvos és szakdolgozó, és sokezer vállalkozó/vállalkozás képviseletében sajnos azt kellett megállapítsuk, hogy a jogszabály-tervezet nemcsak egyes részleteiben, hanem egész megközelítésében is olyan szintű tévedéseket tartalmaz, amely félrevezeti a döntéshozókat, és amely – bevezetése esetén – súlyos tévútra vezetné a magyar egészségügyet, a kormány számára pedig nem kis gazdasági és politikai kockázatot hordozna.

Ezért kénytelenek vagyunk a lehető leghatározottabban kérni Önöket, hogy az életbe léptetést minden körülmények között halasszák el, és mielőbb – legkésőbb január elején – induljon szakmai egyeztetés a témában.

Mint írták, a közzé tett „Hatásvizsgálat” szerint a rendelkezésnek nem lesz költségvetési hatása és nem jelent adminisztratív terheket. Ez durva tévedés és hiba, ami a döntéshozókat is félrevezeti. Sok ezer munkaszerződésről, megváltozott jogviszonyokról, egyéni, vagy társas gazdasági társaságok romba döntéséről, családok költöztetéséről vagy ingáztatásáról, állami kórházakra terhelt óriási extra költségtömegekről, és soha nem látott adminisztratív teherről szól, miközben Magyarországon a bizonytalanság és átalakulás okozta elégedetlenség, és káosz idején megszűnik, vagy szignifikánsan romlik a betegellátás még most elérhető formája is, és jelentősen csökkenni fog az ebből származó állami adóbevétel, miközben az állam költségei óriási mértékben tovább nőnek.

Nem értjük, hogyan jelenti ki bárki, hogy nincs közvetlen költségvetési hatása sokezer ember Eszjtv. szerinti jogállásba kényszerítésének, ami a havi 20 órára nyilván munkabérfizetési kötelezettséggel jár az állam részéről, ennek egyéb vonzataival (táppénz stb.) együtt - tették hozzá.

A VOSZ az állásfoglalásban részletesen kifejti a jogszabálytervezetekről alkotott véleményét és javaslatait, az írást itt tudja elolvasni

 

 

 

 

A közzé tett „Indoklásnak” nincs köze ahhoz, amit a rendelet kihirdetése okozna, ugyanis pontosan az ellenkezője történne, mint ami a jogalkotó célja.

Legolvasottabb cikkeink