• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Abortusz felé sodorja a kormány a fiatalokat

Lapszemle Forrás: Népszava

Nehezíti, sok esetben ellehetetleníti a fogamzásgátlást, ha nem lesz vény nélkül kapható az esemény utáni tabletta.

Ezt Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért betegjogi programvezetője mondta a Népszavának. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet a napokban hivatalból módosította azt a korábbi forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta. A szervezet „az anya és magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva" döntött így.

Ez az indoklás rossz - jelentette ki Kapronczay Stefánia, hiszen a 72 órás tablettának nincs olyan egészségügyi kockázata, amely indokolná ezt a döntést. Ráadásul a vényt legtöbb esetben vizsgálat nélkül, „puszira" írják fel az orvosok.

Pedig a GYEMSZI éppen az ellenőrzésre hivatkozik. A szervezet főigazgatója, Török Krisztina korábban tájékoztatást kért a szakmai kollégium nőgyógyászati és gyógyszerészeti tagozatától, hogy vény nélküli átminősítés esetén az elvárt biztonsági feltételek teljesíthetőek-e, illetve milyen további módosítások kellenek a nők és a magzat egészségének védelme érdekében. Azt is vizsgálták, miként garantálható a gyógyszer kiadásakor, illetve a készítmény alkalmazásakor az, hogy a nő egészségét ne kockáztassa a tabletta és hogy egy hónapon belül ne vegyen be újabb gyógyszert. Mindezek alapján döntött úgy a szervezet, hogy továbbra sem lehet vény nélkül venni esemény utáni fogamzásgátló tablettát.

A jogvédő szerint viszont ezzel megnehezítik még a felelősen gondolkodó párok helyzetét is, mert bár az ilyen tablettákat nem szabad gyakran használni, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor mindenképpen szükségessé válik. A nagyvárosokban könnyebben hozzájuthatnak a nők, egy kis faluban viszont sokkal nehezebb felíratni - jegyezte meg Kapronczay Stefánia. Ráadásul - mondta - ez a döntés ellentétben áll a kormány kommunikációjával, amely az abortuszok számának csökkentéséről szól.

Hasonló véleményen van Czeizel Endre is. Az orvos-genetikus a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy ő már sok évvel ezelőtt szerette volna elérni, hogy recept nélkül lehessen hozzájutni az esemény utáni tablettához. Ezt akkor az orvoskollégák megakadályozták. Pedig - mint mondta - a kislányok egyharmada nem tartós kapcsolatban veszíti el a szüzességét, vagyis nem készülnek rá, hanem házibuliban bújnak ágyba. A tablettának valóban lehet mellékhatása - mondta Czeizel, az egyetlen komoly veszély, hogy trombózishajlamot produkálhat. A Leiden-mutációt okozó gént azonban egy teszttel ki lehet mutatni, esélye egyébként egy az ezerhez.

Czeizel Endre beszélt arról is, hogy 1996-ban kidolgozta a „felkészülés a felnőtt életre" nevű tantárgyat, így az iskolákban a szexuális életre is felkészítették a gyerekeket. Az első Orbán-kormány ideje alatt azonban ez megbukott, az egyik szakpolitikus felháborodva kérdezte a szakembertől, hogy képzeli, hogy a gyerekekkel szexről beszél?

Szakemberek szerint a kormány az abortusz teljes tiltásához készíti elő a terepet. A már elfogadott alkotmányban szerepel, hogy a magzati életet a fogantatásától kezdve védelem illeti meg, bár egyelőre azt állítja a kabinet, hogy ez nem jelenti az abortusz tiltását.

Kormánypárti politikusok jelezték: tisztában vannak azzal, hogy nem lehet ráerőltetni a társadalomra egy olyan törvényt, amit a nagy többség nem fogad el. Ezért a kormány célja, hogy minél inkább meggyőzze az embereket arról, védeni kell a megfogant életet.