• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Abortusz helyett nyílt örökbeadást ajánlanak a magzatvédők

Lapszemle Forrás: Híradó Online

Magyarországon több mint 1300 házaspár vár kisbabára.

Sajnos nem minden, magzatát elutasító kismama tudja, hogy gyermekéről nyílt örökbeadással is gondoskodhat, nem kell vállania az abortuszt, vagy letennie csecsemőjét a kórház elé - olvasható a Híradó.hu-n.

Több újszülöttet is elhagyott hétvégén az édesanyja - Kaposváron például a kórház lépcsőjére tettek le egy egészséges babát. Szakértők szerint ez mindenképpen jobb, mintha az abortuszt választották volna, de még jobb megoldás, ha a nem kívánt gyermek számára még a terhesség idején új szülőket keresnek nyílt örökbefogadással. Magyarországon több mint 1300 házaspár vár kisbabára. Postás István feleségével már két kisgyereket fogadott örökbe, most szeretnének egy harmadikat is. Az apa azt mondja, a nyílt örökbefogadás zökkenőmentesebb és nem csak a leendő szülőknek, hanem a kisbabájáról lemondó édesanyának is sokkal megnyugtatóbb helyzetet teremt. A Postás család első két gyermekének vérszerinti szülei, hat-, illetve héthónapos terhesek voltak, amikor a házaspár megismerkedett velük. Postásék kisfiának születésénél az örökbefogadó anya is jelen volt, ő vágta el a köldökzsinórt.

Nem minden, magzatát elutasító kismama tudja, hogy gyermekéről nyílt örökbeadással is gondoskodhat, és nem csak leteheti egy kórház elé, „mint egy csomagot" – mondta Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke. „Ezek a gyerekek, ha belegondolunk, elhagyott gyerekek, és nem mindegy, hogy amikor valaki felnő, az a tudat van benne, hogy őt csak letették és elhagyták, vagy pedig az, hogy átadták egy másik családnak, és a szülőanya gondoskodott róla" – hangsúlyozta az egyesületi vezető.

Több hazai örökbefogadó szervezet is végez önkéntes munkát, akik azt vallják az esélyegyenlőség a meddőpárokat és a magzatokat is megilleti. Ezen örökbefogadó szervezetek magzatok százait mentik meg évente. Magyarországon egy korábbi adat szerint évi 97 ezer szülés mellett 40 ezer volt abortuszok száma, ami – európai viszonylatban is - rendkívül rossz arány. A beavatkozásnak, ráadásul, súlyos pszichés következményei vannak – mondta el a híradó.hu-nak Vojcek László nőgyógyász főorvos, aki úgy véli, mivel az első szülés ideje kitolódott, a korábban elvégzett abortuszok is szerepet játszanak abban, hogy sok a meddő nő. „Nem véletlen, hogy hazánkban a hat lombikbébi-centrum tömve van." – mondta a szakember, aki azt is hozzátette, az abortusz pszichés hatásai sok esetben összefüggésben állnak a későbbi depresszióval és a válással is.

A szaktárca több olyan programot is támogat, amely a krízis helyzetben lévő kismamáknak segít abban, hogy felismerjék, az a legjobb döntés, ha megszülik a gyermeküket - és amennyiben nincs módjuk felnevelni - szerető örökbefogadó szülőkre bízzák a gyermeket.