• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évente 1000–1200 új méhnyakrákos beteg hazánkban

Lapszemle Forrás: Heti Válasz

Sokkoló szám: Csak ma hárman kapták meg a halálos kórt hazánkban

Idén immár hatodik alkalommal rendezik meg január 22. és 28. között az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, melynek a fő témája: „A méhnyakrák megelőzése mindannyiunk felelőssége!" Mint köztudott, a méhnyakrák, a mellrák után a második leggyakoribb rosszindulatú betegség a 15 és 45 év közötti nőknél - olvasható a Heti Válasz Online-on.

Európában 60 ezer új beteget diagnosztizálnak évente, hazánkban pedig 1000-1200 nőnél ismerik föl a kórt. A gyakran kései felismerés miatt bizony rendkívül magas a halálozási arány is. Évente Magyarországon 400-500 nő veszíti életét méhnyakrák miatt, világszerte pedig körülbelül 270 ezer áldozata van a betegségnek. Onkológusok, háziorvosok, gyerekorvosok és védőnők igyekeznek felhívni a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, és rendszeres, legalább évenkénti szűrésre, valamint a védőoltás beadatására buzdítanak. Az oltás és a szűrés együttes alkalmazásával kivédhető lenne a betegség, illetve az időben történő felismeréssel, sokkal többen gyógyulhatnának meg.

A betegség kialakulásáért a HPV, human papillomavírus rákkeltő típusai felelősek, sajnos ezzel a vírussal a nők 80 %-a találkozik élete során. Azonban sok esetben – a szervezet természetes immunvédekezésének köszönhetően - magától gyógyul a betegség, viszont védettség nem alakul ki a következő fertőzés ellen. A HPV vírus bizonyos magas kockázatú típusai viszont hosszú évek alatt, akár tünetmentesen lappangva is méhnyakrákot okozhatnak. A magyar lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága elmarad a nyugat-európai átlagtól. Angliában a '80-as évek közepétől behívják a nőket a szűrővizsgálatra, így jó, körülbelül 80 százalékos az átszűrtség, emiatt csökkent a halálozások száma is - hangsúlyozta dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével a védőoltást gyártó GalxoSmithKline Kft. felajánlásával 100-100 rászoruló dél-pesti kislány és anyuka kaphatja meg a méhnyakrák elleni vakcinát. Hazánkban körülbelül 100 ezren vannak beoltva. Pillanatnyilag az lenne az optimális, ha minden 12 év körüli kislány megkaphatná a védőoltást – emelte ki prof. Dr. Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese.