• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Abortusztabletta, Szócska és a jogvédők

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Az államtitkárság a napokban válaszolt, a jogvédőket viszont nem győzték meg.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mélységesen elégedetlen az egészségügyi szakállamtitkárságtól az abortusztabletta engedélyezésének kapcsolatban kapott válasszal. Ezért újabb kérdésekkel pontosíttatná, hogy a politikai érvek mellett még milyen orvosi okok magyarázzák a kormányzat magatartását – tudta meg a Népszabadság Kapronczay Stefániától, a szervezet betegjogi programvezetőjétől.

Hiába támogatja szakmai kollégiumi állásfoglalás hét éve az abortusztabletta használatát Magyarországon is, széles körű alkalmazásához májusig hiányzott a vegyület hazai gyógyszerhatósági regisztrációja. Ez az adminisztratív akadály ugyan elhárult, a tablettás terhességmegszakítás gyakorlati bevezetése mégis húzódik a kereszténydemokrata politikusok „aggályai miatt.

Az államtitkár kijelentése után a TASZ levélben kérte, hogy Szócska Miklós hozza nyilvánosságra azokat a szakmai érveket, melyek a tabletta alkalmazása ellen szólnak. Az államtitkárság a napokban válaszolt, a jogvédőket viszont nem győzték meg.
A TASZ betegjogi programvezetője legkülönösebbnek azt a tárcavélekedést tartja, miszerint a forgalomba hozatali engedélyhez kiadott tájékoztató nem tartalmazza elég részletesen a magyarországi eljárási szabályokat, így nem garantálja, hogy az orvos és a betegek betartsák a magyar törvényeket.
– Elég furcsa érv az államtitkárságtól, hogy egy kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász esetében nem garantálható a jogkövető magatartás – mondta lapunknak Kapronczay Stefánia, aki a tárca válaszának egyéb részeit is vitatta. Egyebek közt azt is, hogy a tablettás terhességmegszakítás az abortusz megkönnyítését jelentené.
A jogvédő kifogásolta azt is, hogy a levélben arra hivatkoznak: a WHO alaplistáján szereplő gyógyszereket maga a világszervezet sem tekinti kötelező standardnak. A szaktárca szerint e lista elsősorban olyan országok számára jelent útmutatást, amelyekben szűkösen áll rendelkezésre az egészségügyi ellátás.
"Ez valóban így van, de ez nem mond semmit a tabletta biztonságosságával kapcsolatban" – mondja Kapronczay Stefánia, aki szerint a WHO alaplistájára csak a biztonságos gyógyszerek kerülhetnek fel, más WHO-s kiadvány is az abortusz elvégzésének módszerei között sorolja fel a tablettás módszert.
Kapronczay Stefánia szerint miután egyéb kérdésük mellett arra sem kaptak választ, hogy milyen konkrét lépések szükségesek a tabletta hazai alkalmazásához, a jogvédő szervezet újabb levelet ír az államtitkárságnak.