• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Képmutató és ellentmondásos drogpolitika

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Alkohol tekintetében nagyon is megengedő a kormány, míg a drogfogyasztást illetően egyre szigorúbb.

Büntetőjogi szigor helyett felvilágosító, mértékletességre nevelő programokat javasolnak a növekvő drogfogyasztás megfékezésére a civilek. A Kék Pont Alapítvány munkatársai az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapjának kapcsán hívták fel a figyelmet az ijesztő hazai statisztikákra és a lehetséges megoldásokra - írja a Népszabadság.

A magyar kamaszok többet isznak, többet dohányoznak, s már többet is drogoznak, mint az európai átlag. Ráadásul míg Európában a fiatalok alkohol- és marihuánahasználata stagnál, addig Magyarországon emelkedik – derült ki nemrég az európai fiatalok alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait vizsgáló ESPAD-kutatásból. (A négyévente megismételt kutatás keretében tavaly 36 ország 100 ezer 16 éves diákját kérdezték meg.) A szervezet nem a büntető törvénykönyv (a héten elfogadott) szigorításában látja a megoldást. Szerintük az önsegítő, mértékletességre intő programok sokkal eredményesebbek. A civil szervezet szerint a Btk. szigorítása tovább növeli a fogyasztók bizalmatlanságát, így aztán még nehezebb lesz elérni és bevonni őket a programokba.

A Kék Pont kutatásai szerint az iskolai prevenció lényegében eltűnt Magyarországon. A tavaly megnyert pályázati pénzek pedig máig nem érkeztek meg a civilekhez – állítják. Azt is kifogásolják, hogy erős kormányzati támogatást élvez például a pálinka, amit hungarikummá is nyilvánítottak. Szerintük képmutató és ellentmondásos politika folyik, mert alkohol tekintetében nagyon is megengedő a kormány, míg a drogfogyasztást illetően egyre szigorúbb - mondták el tegnapi tájékoztatójukon.

A droghoz hasonlóan minden más szernél is a használat mértékét és az általa okozott örömöt kell vezetni a felhasználóknak anonim módon, majd egy hónap múlva visszajelzést kapnak arról, hogy hol tartanak. – Elkezdik figyelni magukat, tudatosabbakká válni – hangsúlyozza. Ugyanezt javasolják a fesztiválozóknak is: vezessék, hogy melyik nap mit ittak, szívtak stb. Elsőként a VOLT Fesztiválon, aztán a Balaton Soundon, végül a Szigeten szeretnék mértékletesebb fogyasztásra bírni a fiatalokat.

Más civilek a témáról